Читај ми!

Мађарска спустила рампу за избеглице, војска чува границу

Затворена пруга Хоргош–Реске. Мађарска полиција усмерава избеглице на прелаз за пешаке "Хоргош 2" уз обавезно узимање личних података и отисака прстију. Дуж жицом опасане границе размештен је велики број војника и оклопних возила. Прелаз потпуно блокиран постављањем капије код места Реске, која ће бити отварана само када треба да прођу возови. Нова правила за прелазак миграната важе од поноћи.

7.30Прелаз Хоргош 2 јутрос није отворен. Мигранти ће морати да користе друге прелазе на којима ће с мађарске стране бити пунктови за регистрацију. 

23.50 - Званични гранични прелаз Хоргош 2 двадесетак минута уочи ступања на снагу закона који уводи ригорозније мере за улазак избеглица у Мађарску је затворен.

23.15 - Председник МЗ Хоргош Иштван Баштулин рекао је за РТС да се мигранти пропуштају у групама од по тридесетак и да им се прегледају документи. Како је рекао, немогуће је проценити како ће се ситуација даље развијати.

21.35 - На званичном прелазу Хоргош 2 тренутно је мирно. Избеглице до тог прелаза долазе организовано аутобусима, па се у групама и пуштају.

20.30 - Србија неће прихватити избеглице које Мађарска буде хтела да врати назад, рекли су званичници Министарства рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Србије.

19.30 - Поприлично напета ситуација на мађарско-српској граници. Постављена и капија код места Реске, којом се потпуно затвара пролаз мигрантима, јављају извештачи РТС-а.

19.15 - Мађарска затворила ваздушни простор у околини границе са Србијом, у ширини од 20 километара и висини од 1.350 метара, јавља Ројтерс. Власти тврде да то неће утицати на међународни саобраћај.

18.00 - Избеглице се упућују према граничном прелазу "Хоргош 2" који је затворен, где би требало да буде обављена регистрација свих који желе да пређу границу, јавља извештач РТС-а. Полиција пропушта мање групе људи преко прелаза.

17.05 - Полиција блокирала пругу Хоргош–Реске, на којој се поставља и ограда од бодљикаве жице. Хеликоптери надлећу прелаз, јавља извештач РТС-а.

16.35 - Мађарска полиција не дозвољава никоме да прође границу, избеглице враћају у Србију и терају их на легалан прелаз. Све избеглице морају на регистрацију, јавља извештач РТС-а. 

Од поноћи почиње да важи нови закон којим се илегални прелаз преко мађарске границе третира као кривично дело, а полиција је од поподнева затворила пружни прелаз на граници са Србијом, који су избеглице најчешће користиле за прелаз на мађарску територију.

Мађарска је од поноћи увела ригорозније мере контроле избеглица које долазе у ту државу, усмеравајући их на прелаз "Хоргош 2" где им узимају личне податке и отиске прстију.

Границу, која је у потпуности опасана жицом, чувају војници и оклопна возила, а целу област су током дана надлетали хеликоптери.

Од поподнева, полиција никоме није дозвољавала да пређе на мађарску територију, а избеглице су упућиване ка најближем прелазу "Хоргош 2", где се обавља регистрација свих који желе да пређу границу, јавио је извештач РТС-а.

Нешто касније, полиција је почела да пропушта мање групе које у колонама дуж ограде долазе до "Хоргоша 2", али уз регистрацију која обухвата узимање личних података и отисака прстију.

У понедељак, само је мали број избеглица успео да се провуче испод жице.

У колонама се налази много мале деце, беба и трудница и нема људи који би могли да направе било какву невољу. Како кажу, једино што желе је да пређу на територију Европске уније.

Како је предвиђено, од затварања границе избеглице имају могућност да се пријаве за азил на пунктовима на граници, а према новим прописима, ова процедура ће бити убрзана и трајаће до две недеље.

Мађарски званичници су најавили да ће они који не добију азил у Мађарској бити враћени у Србију, као и они који не желе да се региструју у суседној земљи. Српске власти су, пак, одговориле да неће примати мигранте које Мађари буду желели да врате у Србију.

Током целог дана на стотине избеглица журило је пругом Хоргош–Реске покушавајући да пређу границу пре него што је мађарске власти затворе. 

Према извештајима телевизије М1, у Хоргош је данас стигло више од 10 аутобуса из Београда, Суботица и Кањиже , а очекује се да ће до поноћи на српско-мађарску границу стићи њих чак 20.000.

Иначе, од поноћи до поднева на територију Мађарске ушло је око шест-седам хиљада илегалних миграната, док је у току јучерашњег дана границу илегално прешло 5.809 избеглица, јавља дописник РТС-а.

Код прихватног пункта Реске, полиција је током дана аутобусима пребацивала мигранте до железничке станице у том месту где их је чекала композиција од 20 вагона који превозе избеглице у камп код Ђера, 300 километара даље, јер су оближњи кампови за мигранте пуни.

У међувремену, мађарски премијер Виктор Орбан је, на свечаности полагања заклетве 868 полицијских приправника који су одмах послати на границу, потврдио да ће од 15. септембра важити нови прописи за оне који желе да уђу у Мађарску и да се то може чинити само на законит начин.

Орбан је приправницима поручио да треба да сачувају границу, мађарске животне навике, културу и грађане.

"Морамо осигурати ред, мир, безбедност у нашој земљи, тешки задаци су пред вама и велике обавезе. Мађарска је 1.000 година градила хришћанску културу и не желимо да актуелна сеоба народа промени Мађарску", нагласио је председник Владе Мађарске у говору пред полицијским приправницима.

Портпарол мађарске владе Золтан Ковач рекао је да би неуспех Европске уније да ојача заштиту својих граница могао да угрози слободу њених грађана и да зато контрола граница мора да буде ојачана, што би помогло у разликовању избеглица од економских миграната.

Одговарајући на критике политике вођене према мигрантима, Ковач је рекао да су оне неприхватљиве и неодговарајуће, и истакао да је мађарска влада, у протеклих девет месеци, када је то у питању водила херојску битку.

Ковач је подсетио да је тешко предвидети шта ће се десити када ступе на снагу строге мере контроле мађарске границе и додао да ће извесно доћи до притиска и напетости због тога, али да избегличка криза једино може бити контролисана успостављањем реда.

Медији у Будимпешти, позивајући се на незваничне изворе, пишу да пооштрене мере на граници, према најновијим изменама закона, подразумевају депортацију у земљу из које је покушан улазак у Мађарску свакога ко нема шенгенску визу на граници.

Уколико избеглице на граници са Мађарском затраже азил, поново би биле депортоване, под изговором да су азил морале да затраже у земљи из које покушавају да пређу у Мађарску, јављају мађарски медији.

Ако успеју да илегално пређу границу и уђу у Мађарску, по закону те земље аутоматски чине кривично дело.

Исту одговорност сносиће уколико се пењу на ограду, руше је, секу или на било који други начин оштећују. Казна за то, према новом закону, била би "кућни притвор". Међутим, с обзиром на то да су у питању избеглице које немају адресу у Мађарској, аутоматски се шаљу у ограђени камп, где ће им у року од осам дана бити суђено. 

Према новом мађарском закону, који се у основи коси са законима ЕУ, избеглице, које би биле третиране као оптуженици, на суђење би ишле без преводиоца. Њихова документа се неће преводити, не добијају преведену копију оптужби за које се терете, али ни пресуде коју им суд одреди, пренео је мађарски портал Индекс.

Малолетне избеглице, према писању тог портала, неће имати посебан третман, већ ће им се, такође, судити.

У међувремену, Влада Мађарске је саопштила да је одустала од успостављања контроверзних "транзитних зона" на граници са Србијом, где су власти те земље намеравале да држе тражиоце азила док се решавају њихови захтеви.

Такав потез је уследио након што је агенција Уједињених нација за избеглице критиковала тај предлог, јер би зоне биле успостављене на малој "ничијој" територији пре мађарске границе, па се поставља питање јурисдикције, наводи Слободна Европа, преноси Танјуг.

Према плановима Будимпеште, постојаће "две врсте људи" на граници – они који ће поднети захтев за азил и они који то неће учинити. Прва група имаће слободу кретања унутар земље, а они који не буду тражили азил остаће на граници или у Србији, наводе мађарски медији.

УНХЦР је у међувремену упозорио да нове мере које Мађарска уводи могу да изазову додатни хаос у тој земљи.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво