Резултати локалних избора у БиХ

СНСД освојио највећи број начелничких функција у Републици Српској, а Странка демократске акције у Федерацији БиХ, показују прелиминарни резултати Централне изборне комисије БиХ.

СНСД освојио је 41 начелничко место, СДА 36, Хрватска демократска заједница БиХ 16, колико и Српска демократска странка, саопштио је председник Централне изборне комисије Суад Арнаутовић.

Социјалдемократска партија БиХ освојила је 9 начелничких места, Странка за БиХ 4, а Демократска народна странка и Хрватска демократска заједница по 3 начелничка места.

Арнаутовић је, на поноћној конференцији за новинаре, рекао да из 19 општина у Комисију није стигао изборни резултат, иако су општинске изборне комисије имале законску обавезу да током вечери доставе те податке.

Према подацима које је изнео Арнаутовић, СНСД је освојила највише начелничких функција у РС, као и место градоначлника Бањалуке, док је СДС на другој позицији по броју освојених начелничких места.

У Федерацији БиХ највише начелничких функција освојила је СДА, затим ХДЗ БиХ, а потом СДП БиХ.

Губитник ових избора према незваничним резултатима је Партија демократског прогреса, које није успела да добије ни једно начелничко место

На локалне изборе у БиХ изашло је укупно 55 одсто бирача од укупног броја уписаних у бирачки списак.

Додик: Потврда политике СНСД-а

Председник Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик саопштио је да је СНСД задржао власт у 15 општина колико је имао раније и освојио у још 20, чиме је задржао примат на политичкој сцени РС.

"Ово је потврда политике, коју води СНСД, али и подршка политици Владе РС коју ја представљам", рекао је Додик и додао да ће ово донети додатну политичку стабилност.

Додик је рекао да је ова странка очекивала победу у 50 од 62 општине у РС и да остаје да се види на којем ће се броју задржати.

"Несумњиво је да улазимо у стабилан период у којем ћемо се окренути општинама у којима смо добили подршку и испунити дата обећања, а тамо где су победили други нека они испуњавају оно што су обећали", рекао је Додик.

Додик је рекао да је његова странка добила три начелничка места и у Федерацији БиХ, и то у Грахову, Гламочу и Дрвару.

Из изборног штаба СДС су потврдили да је победу у већини општина однео СНСД и да су у значајнијем броју задржали општине у којима су били на власти у претходном периоду укључујући и Бијељину и Добој.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво