Читај ми!

Нема расплета грчке финансијске трагедије

ММФ је саопштио да Грчка и њени међународни кредитори нису остварили напредак у премошћавању разлика. Председник Европског савета Доналд Туск оштро је поручио да није време за коцкање с будућношћу земље и позвао грчку владу да преуземе одговорност. Лидери Грчке и ЕУ договорили су се да интензивирају преговоре између Атине и поверилаца о наставку програма помоћи.

Неколико сати након састанка грчког премијера Алексиса Ципраса са немачком канцеларком Ангелом Меркел и председником Француске Франсоа Оландом, ММФ је поручио да ниједна од великих препрека у преговорима није прескочена, преноси агенција Франс прес.

"И даље постоје неслагања у већини кључних области и у последње време нема никаквог напретка на решавању тог проблема. Веома смо далеко од споразума", рекао је портпарол ММФ-а Гери Рајс.

Додаје да плате и пензије чине 80 одсто примарне буџетске потрошње у Грчкој.

"Није могуће да та земља оствари средњорочне буџетске циљеве без реформи, поготово на пољу пензија, пензиони систем је неодржив и то је свима јасно", навео је Рајс.

Истиче ипак да ММФ не жели да ускрати примања најсиромашнијим Грцима.

"Пензионери са најнижим примањима били би заштићени у оквиру реформи", рекао је Рајс.

С опрезом и стрепњом грчка јавност је пратила разговоре које је премијер Ципрас касно синоћ и током дана водио у Бриселу.

"Надам се да ће бити пронађено решење, јер је то у интересу обе стране, а народу је потребна подршка", каже један грађанин Атине.

Премијер Ципрас каже да европски лидери разумеју да је Грчкој потребно одрживо решење, а немачка канцеларка Ангела Меркел поручује да Грчка јасно жели да пронађе решење и избегне претњу банкрота крајем месеца.

"Разговори су показали апсолутну сагласност да Грчка настави интензивне преговоре и под притиском времена реши отворена питања са три надлежне институције", рекла је Меркелова.

Европски лидери кажу да је уместо грчке трагедије, дошао тренутак за срећан крај. Упркос неким оптимистичним најавама, и даље је мало конкретних назнака да је договор о условима наставка финансијске помоћи Грчкој надохват руке.

"Грчка влада мора да буде реалнија. Нема више времена за коцкање, а предстојећи састанак еврогрупе 18. јуна биће одлучујући за постизање споразума", истиче председник Европског савета Доналд Туск.

Без договора, Грчкој прети банкрот ако до краја месеца не отплати 1,5 милијарди дуга ММФ-у.

ММФ и ЕУ очекују од грчке владе програм реформи да би одобрили нову траншу помоћи од седам милијарди евра.

Раније ове недеље, грчки премијер Ципрас поднео је нови предлог реформи, са могућим уступцима у погледу смањења пензија и повећања пореза на додату вредност.

Грчка влада је под притиском домаће јавности која не жели даље мере штедње, али, с друге стране, ни излазак Грчке из еврозоне. Добра вест из Атине је да је грчки јавни сервис ЕРТ поново започео с радом, након што је пре две године без најаве преко ноћи био затворен.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво