Грчка, градоначелница покушала да сакрије Давидову звезду

Отварање споменика у знак сећања на депортоване Јевреје у Другом светском рату отказана је у последњем тренутку у граду Кавала на северу Грчке због спора локалних власти о стављању Давидове звезде на споменик.

"Градоначелница Кавале питала ме је да ли се слажем да Давидова звезда не буде у централном делу мермерног споменика већ са стране", изјавио је Франс пресу председник Централног одбора јеврејске заједнице у Грчкој Мојсије Константинис.

Димитра Цанака, градоначелница Кавале, града од 63.000 становника надомак Солуна, изјавила је да је хтела да Давидова звезда буде дискретна како би споменик био заштићен од вандала.

Према њеним речима, неки чланови локалне владе се противе да Давидова звезда буде уопште на споменику.

Градоначелница је недавно затражила дозволу од локалне владе да се изглед споменика промени, наводећи естетске разлоге.

Опозиција је навела да није била у питању естетика већ присуство Давидове звезде.

Инаугурација споменика у част 1.484 депортована Јевреја из Кавале, на крају је отказана што је изазвало незадовољство локалне јеврејске заједнице.

Градоначелница је рекла да је у питању неспоразум и да жели да споменик буде постављен у самом центру града, али није навела када ће то бити.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво