Тајни преговори у Куманову, ко је све звао "Команданта Соколија"

Серија тајних разговора вођа наоружане групе у Куманову и македонских званичника. Неуспешна мисија човека од поверења Алија Ахметија. И даље је нејасно шта су желели "Командант Соколи" и његова група. Полиција и даље тражи Сулејмана Османија.

Македонска министарка унутрашњих послова Гордана Јанкуловска и шеф тајне полиције Сашо Мијалков поднели су оставке недуго после тајанственог састанка у једној западној амбасади, где су им, наводно, предочени докази о тајним разговорима њихових оперативаца са вођама наоружане групе у Куманову, пише портал Плусинфо.

Оперативци македонске полиције, са знањем Јанкуловске и Мијалкова или без њиховог знања, покушали су да "потплате" команданте кумановске групе да напусте тај град, што је протумачено као "знак слабости па су борбе у Куманову настављене".

Телефони команданата у Куманову нису позивани само из Скопља, тврде албански портали у Македонији.

Наводно, лидер Демократске уније за интеграције и некадашњи командант албанских герилаца у Македонији Али Ахмети послао је емисара да разговара са Самијем Укшинијем "Командантом Соколијем", али без значајнијих резултата.

Ахмети је у преговарачку мисију послао Садулаха Дуракуа, који је, као и 2005. године у Кондову, покушао да ситуацију среди без сукоба. "Командант Соколи" и припадници те групе, међутим, нису желели да га саслушају. Дураку тврди да није успео ни да сазна мотиве акције Соколијеве групе.

Агим Краснићи је, 2005. године, неколико месеци "контролисао" Кондово, место надомак Скопља, претећи да ће бомбардовати град. Краснићи се на крају предао, а због претњи је осуђен на шест година затвора.

Ахмети, који је добар део политичке стратегије последњих дана заснивао на посети албанског премијера Едија Раме и косовског министра спољних послова Хашима Тачија Тетову, мораће да смисли другачији приступ, пошто су Рама и Тачи "посету одложили" за бољи тренутак.

Некадашњи командант ОНА, такође, до сада није коментарисао догађаје у Куманову, заузимање карауле Гошинце и бомбашки напад на седиште ДУИ у Малој Речици код Тетова. О томе ће, најављено је из његове странке, у четвртак говорити на телевизији Алсат-М.

Саборци Алија Ахметија, попут Џезаира Шаћирија "Команданта Хоџе" затражили су од Ахметија да напусти владу док "Командант Соколи" не буде пуштен на слободу.

Истовремено, македонска полиција је потврдила идентитет двојице погинулих вођа групе из Куманова – Мирсада Ндреџаја "Команданта НАТО" и Бега Ризаја "Команданта Бегуа".

И даље траје потрага за Сулејманом Османијем, ухапшеним током борби у Куманову, који је побегао пошто је полицију одвео до места на којем је било сакривено оружје из карауле Гошинце.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво