Читај ми!

МУП Македоније: Осам полицајаца и 14 терориста погинуло у сукобима у Куманову

Осам полицајаца страдало, а 37 повређено у сукобима са терористима у Куманову, потврдио македонски МУП. Погинуло најмање 14 терориста. Полиција завршила акцију у Куманову и тврди да су сви терористи елиминисани. Вође групе која је разбијена су Албанци са Косова, тврди званично Скопље.

21.00 - Председник Македоније Ђорђе Иванов је после седнице Савета безбедности најоштрије осудио покушај нарушавања реда и безбедности Македоније који је имао за циљ дестабилизацију земље, пренео је Танјуг.

19.30 - Ситуација у Куманову је мирна, јавља репортер РТС-а Владимир Банић.

18.35 - Почела седница Савета безбедности у Скопљу. Присутни су највиши државни представници, као и лидер опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније Зоран Заев. преноси Танјуг. Нису дошли лидери две најутицајније партије Албанаца.

18.20 - Полицијска акција у Куманову није македонско-албански сукоб, поручио премијер Никола Груевски. Навео је да је реч о нападу најопасније терористичке групе на Балкану, преноси Танјуг.

17.05 - У току увиђај у насељу Диво, у којем учествују представници ОЕБС-а уз пратњу македонских специјалних јединица.

15.30 - Полицијска акција је завршена. Терористичка група је у целости неутрализована, кажу у македонском МУП-у. Саопштена имена вођа наоружаних нападача, преноси Вечер.

14.55 - Портпарол МУП-а Иво Котевски саопштио је да је погинуло осам полицајаца, а да је 37 повређено. За сада пронађена тела 14 терориста, преноси Ројтерс.

14.45Ситуација на југу Србије стабилна и мирна, каже Зоран Станковић, председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа.

14.15 - Међу погинулим полицајцима је и припадник српске заједнице у Македонији, потврђено РТС-у.

13.50 - Према незваничним информацијама, акција македонских снага безбедности у Куманову је при крају. Прегледају се бараке код ауто-пута, на ободу насеља Диво. Груевски јутрос посетио повређене у болници, јавља извештач РТС-а.

13.05 - Становници насеља Диво евакуисани на сигурно. Полиција од њих узела парафинску рукавицу како би проверили да ли су учествовали у сукобима, јавља репортер РТС-а из Куманова.

12.20 - Број погинулих полицајаца порастао на осам, јављају телевизија Сител и лист Вечер. 

11.50 - Не чује се пуцњава у Куманову, полиција претреса кућу по кућу у насељу Диво, јавља македонски портал МКД. 

10.40 - Повређени полицајац подлегао повредама, чиме је број погинулих повећан на шест, јављају македонски медији.

10.20 - Полицијска акција у Куманову и даље траје, потврдио за РТС портпарол македонске полиције.  

09.05 - Од јутрос Скопље надлеће хеликоптер, јавља репортер РТС-а Владимир Банић.  

08.00 - У Куманову се од јутрос поново чује спорадична пуцњава, јавља репортер РТС-а Миљана Окиљевић.

У сукобима у Куманову страдало је осам полицајаца и најмање 14 терориста, саопштио је македонски МУП. Полицијска акција, започета у суботу, завршена је, а терористичка група која је бројала више од 40 особа је елиминисана, каже портпарол полиције Иво Котевски.

Котевски је, на конференцији за медије, рекао да је повређено 37 полицајаца, као и да МУП нема информација да међу жртвама има цивила.

Акција полиције у Куманову завршена је током поподнева и Котевски тврди да је терористичка група, која се више од 24 сата сукобљавала са полицијским снагама, потпуно неутрализована.

Котевски је истакао да се "полиција суочила са најопаснијом терористичком групом која је некада дејствовала у региону", преноси Бета.

Како је навео, за велики број њених чланова биле су расписане међународне потернице за извршена кривична дела. Котевски је напоменуо да су лидери групе били петорица са Косова који су познати по томе што су формирали паравојне структуре у региону.

Истакао је да су осумњичени као лидери те групе Мухамед Краснићи, такозвани "Командант Малишева", Мирсад Ндрецај – "Командант НАТО", Сами Ушкини – "Командант Соколи", Бег Ризај – "Командант Бегу" и Деме Шеху – "Јунику", сва петорица са Косова.

Међу 14 погинулих, који су носили униформе са ознакама УЧК, јесте и Џафер Зумбери из Ђаковице. Котевски је истакао да нико до сада није пријавио жртве међу цивилним становништвом.

"Сумњамо да је број погинулих терориста већи, будући да су објекти у којима су се крили значајно уништени. У овом тренутку полиција чешља терен, а могу да кажем и да је нађен велики арсенал оружја", рекао је Котевски.

Котевски је додао да су групу која се синоћ предала, након целодневног сукоба с полицијом, чинили македонски држављани, који су раније били гоњени због убистава и разбојништава.

Према досадашњим информацијама македонског МУП-а, терористичка група је у Македонију ушла почетком месеца, а средином маја било је планирано да почну напади на цивиле и стратешке државне институције.

Из македонског МУП-а је новинарима у Скопљу речено да се још не зна тачан број терориста који су учествовали у оружаном сукобу са полицијом у Куманову, али да је њихов број сигурно већи од 40.

Председник Македоније Ђорђе Иванов је после седнице Савета безбедности најоштрије осудио покушај нарушавања реда и безбедности Македоније који је имао за циљ дестабилизацију земље и нагласио да је спречена намера терориста да изазову хаос у земљи.

''На седници Националног савета за безбедност, којој су присуствовали представници опозиције, најоштрије је осуђен удар на безбедност земље, чији је циљ био дестабилизација Македоније'', рекао је Иванов.

Председник Македоније је рекао да су у акцији која је окончана све институције имале конкретне задатке, а да су терористи имали намеру да изврше више напада на више локација са много цивилних жртава.

Иванов је рекао да су највише македонске институције у консултацији са обавештајним службама знале да терористи немају подршу локалног становништва, али да их нису подценили и зато је акција била тако великог обима.

О постојању ове групе, како је рекао, раније је обавестио представнике НАТО-а и ЕУ, али ''та комуникација није дала много резултата''.

Иванов је указао на то да је за сада најважније, да НАТО и ЕУ схвате да је то што ''држе Македонију мимо европских интеграције један од разлога за оружани сукоб који се догодио у Куманову''.

Позвао је све грађане, без обзира на етничку припадност, на смиреност, како не би дошло до дестабилизације земље и додао да му је, као председнику, потребна сталоженост читаве јавности.

Ситуација у Куманову прошле ноћи је била потпуно мирна, али јутрос од 7.15 чули су се спорадични пуцњи из насеља Диво, јавио је репортер РТС-а. То насеље је и даље блокирано, а снаге безбедности са заштитном опремом и аутоматским пушкама не дозвољавају возилима да приђу насељу.

На улицама нема грађана и тај део града делује потпуно пуст, као да су се сви становници евакуисали. 

Иначе, рејон Куманова надлећу хеликоптери и беспилотне летелице.

У јучерашњој полицијској акцији откривања и разбијања наоружане терористичке групе у Куманову погинуло је пет припадника полиције, због чега је Влада Македоније прогласила данас и сутра за дане жалости.

Након првих информација да је погинуло пет полицајаца, број страдалих припадника македонских снага безбедности порастао је на осам, јавља извештач РТС-а.

Један од полицајаца који је погинуо јуче пронађен је данас на терену у Куманову, док је други ноћас подлегао повредама у скопској болници. У размени ватре, јутрос око 7.15, страдао је још један припадник македонске полиције.

Потврђена су имена шест припадника снага безбедности, који су страдали у сукобима са наоружаном групом, а међу њима је и припадник српске заједнице у Македонији.

Страдали су Жарко Кузмановски (32) из места Брвеница, Сашо Самоиловски (32) из Тетова и Ненад Серафимовски (28) из места Зубовце, затим Исамедин Османи, Бобан Ивановић и Горан Илијевски.

Градоначелник Куманова Зоран Дамјановски рекао је Танјугу да су током јутра, према незваничним информацијама, теже рањена још два полицајца.

Куманово се, према његовим речима, суочава са хуманитарном катастрофом и велики број људи је напустио домове у насељу Диво. Није могао да прецизира колико људи је напустило град, осим да у том делу доминантно живе Албанци, а 20 одсто Македонаца.

Због ограничене слободе кретања општина је понедељак прогласила нерадним даном, а да ли ће бити проглашен и полицијски час зависиће од одлука Владе Македоније у наредним данима, рекао је Дамјановски.

Велики број Албанаца у колони аутомобила и аутобуса, са кумановским регистрацијама, прешао је јуче на прелазу Прешево из Македоније у Србију.

У Прешеву су активиране све службе за прихват избеглица из Македоније, које беже од сукоба. Председник општине Рагми Мустафа изјавио је да је Прешево добро организовано за прихват избеглица и да се данас очекује прилив Албанаца из Куманова.

Гранични прелаз између Србије и Македоније, код Прешева, функционише нормално и, како је РТС-у јутрос речено, нема гужве.

МУП је јуче послао додатне полицијске снаге на границу са Македонијом. 

Мисија ОЕБС-а у Скопљу и представници Европске уније апелују на смиривање ситуације у Куманову. Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан изразио је забринутост и позвао политичке факторе да спрече ескалацију насиља.

Руско Министарство спољних послова забринуто је због оружаних инцидената, Министарство спољних послова Србије препоручило је држављанима Србије да не путују у Македонију.    

Број коментара 53

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво