Читај ми!

Македонска полиција повратила караулу коју је заузео УЧК

Четрдесет наоружаних особа, највероватније са Косова, заузело је око два часа ноћу караулу у селу Гошинце, у општини Липково, потврдила је македонска полиција. Нападачи су носили униформе са ознакама "УЧК". Македонска полиција контролише караулу.

00.10 - Македонски председник Ђорђи Иванов сазвао састанак највиших државних званичника на којем ће бити размотрена безбедносна ситуација у тој држави.

20.30 - Ослободилачка национална армија (УЧК) преузела одговорност за инцидент у селу Гошинце, јављају приштински медији. Саопштење потписао "командант Фљамури". ОНА позвала на мобилизацију "против репресије и дискриминације Албанаца". 

17.20 - Македонска полиција "обезбеђује караулу Гошинце", рекао је телевизији Сител портпарол македонске полиције Иво Котевски, који је нагласио да је за инцидент, према првим информацијама, "одговорна група из Гњилана", чији је лидер извесни Џевахир Адеми.

16.30 - Косовска полиција је саопштила да није забележено кретање сумњивих група или појединаца око македонске границе, преноси Коха диторе

15.24 - Дерби 26. кола Македоније између Шкендије и Вардара, који је требало да се игра у среду у Куманову, одложен је због безбедносне ситуације у Македонији. 

15.13 - ДУИ, партија Алија Ахметија, некадашњег лидера УЧК у Македонији, осудила догађаје у селу Гошинце, наводећи да такав развој ситуације не одговара интересима Албанаца.  

15.00 - Конвој од неколико оклопних возила македонских снага безбедности запутио се ка селу Гошинце, јавља македонска телевизија НОВА. Нејасно је да ли се нападачи и даље налазе у том селу.

Македонска полиција и група наоружаних особа које се представљају као припадници УЧК налазили су се неколико сати очи у очи код села Гошинце, у најозбиљнијој кризи која је потресла ту државу још од операције "Планинска бура" крајем 2007. године на Шар-планини.

"Ми смо УЧК, ни Ахмети ни Груевски неће моћи да вас спасу, не свиђа нам се Охридски споразум, желимо своју државу", рекли су нападачи који су прошле ноћи заузели караулу недалеко од Косова.

Македонска полиција је потврдила да је караула у селу Гошинце била заузета, као и да су нападачи говорили албански и носили униформе са ознакама "УЧК", односно Ослободилачке националне армије, расформиране Охридским споразумом 2001. године. 

Портпарол македонског министарства унутрашњих послова Иво Котевски рекао је у уторак после подне да караулу и околину контролишу македонске снаге безбедности, наводећи да је за инцидент, према првим информацијама, одговорна "група из Гњилана, која је у Македонију ушла са Косова".

Косовска полиција је, у међувремену, демантовала да је било каква сумњива група виђена у околини македонске границе.

Нема независне потврде детаља у вези са тим инцидентом иако је тим ОЕБС-а кренуо ка селу Гошинце, али су одустали од уласка у то село јер, како су навели македонски медији, "немају блиндиране џипове". 

Нема информација где се тренутно налази група наоружаних људи који су неколико сати контролисали караулу која се налази десетак километара од села Гошинце. 

Котевски је, раније данас, на конференцији за новинаре рекао да је један од заробљених полицајаца успео да се одвеже и ослободи остале, након чега су пешке отишли из те карауле.

"Док су одлазили чули су рафал из аутоматског наоружања", рекао је Котевски.

Село Гошинце се налази недалеко од Танушеваца, где је почетком 2001. године почела побуна Албанаца. Караула Гошинце је последњих година неколико пута гађана из минобацача.

Албански медији цитирају некадашњег команданта УЧК за Липково, Абедина Зумберија, који тврди да тамошњи Албанци "нису заинтересовани за нови конфликт", већ да је оружана криза у селу Гошинце "производ владе у Скопљу".

Још увек је нејасно која се група крије иза симбола УЧК, али је ова организација у протекла два месеца преузела одговорност за два бомбашка напада на зграде владе у Скопљу у којима није било жртава, а причињена је само незнатна материјална штета.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво