Читај ми!

Загреб, протест антифашиста и хапшење праваша

Хрватски антифашисти су одржали скуп на главном загребачком Тргу бана Јосипа Јелачића, док су се представници десничарске Аутохтоне Хрватске странке права (А-ХСП) упутили ка гробу Анте Старчевића, при чему је ухапшен њихов председник.

Аутохтона Хрватска странка права је раније најавила да ће у подне на Јелачићевом тргу постројити своју "страначку војску", али се ту ипак нису појавили већ су се у 13 часова окупили код гроба хрватског политичара Анте Старчевића у Шестинама, преносе хрватски медији.

Како преноси портал Индекс, најмање седам особа је ухапшено, петоро у Шестинама, међу којима је председник А-ХСП-а Дражен Келеминец, као и две особе које су биле на Тргу бана Јелачића, преноси Танјуг.

На Тргу бана Јелачића се окупило стотинак антифашиста. Место окупљања антифашиста је обезбеђивало око 30 полицајаца са најмање пет полицијских возила.

Припадници страначке војске А-ХСП-а поред шестинске цркве организовали су давање почасти "оцу домовине Анти Старчевићу".

Окупило се двадесетак чланова странке, без председника, уз неколико полицајаца који су легитимисали окупљене.

"Полиција врши терор над нама иако смо легална странка", изјавио је након хапшења Келеминца члан А-ХСП Ђуро Маркуш.

"Наша војска нема оружје, ово је полувојна формација, и сада крећемо до наших пријатеља, бранитеља у Савску. Солидарни смо са њима и ако неко одлучи да их нападне, бранићемо их", изјавио је заповедник страначке војске Зоран Марековић.

Замољен да коментарише контрамитинг антифашиста који се одржава на Тргу бана Јелачића, Марековић је рекао: "Искрено, ако могу да парадирају хомосексуалци, онда могу и они. И они су исти циркус."

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво