Хрватска враћа дуван у кафиће

Хрватски сабор изгласао измене Закона о забрани пушења којим се поново дозвољава пушење у угоститељским објектима. Против измена закона хрватскo удружењe лекара, дечји омбудсман и синдикати.

Хрватски Сабор изгласао је већином гласова измене и допуне Закона о забрани пушења, којима ће се поново дозволити пушење у угоститељским објектима, највероватније почетком октобра.

Тим изменама поново ће бити могуће пушити у кафићима, али уз врло ригорозне мере. Истовремено, у ресторанима и даље остаје забрана конзумације дувана.

Измене закона, регулишу да површина простора за пушење не сме бити мања од 10 метара квадратних а тај простор не сме заузимати ни више од 20 одсто укупне површине кафића. Уз то, такав простор мора бити опремљен и системом за филтрирање ваздуха из простора за пушење.

У случају да неки кафић не испуњава те услове власник објекта може простор за услуживање одредити искључиво пушачким простором. Тако цели кафић може бити проглашен пушачким простором уз јасну ознаку о дозволи пушења.

Власник угоститељског објекта мора задовољити и веома ригорозне у вези са вентилацијом, а простор морати бити опремљен и пропагандним материјалом који упозорава о штетности пушења.

Либералнији однос

Хрватски министар здравља Дарко Милиновић рекао је да се закон не мења под притиском, иако признаје да је досадашња забрана изазвала велико незадовољство угоститеља.

"Не мењамо закон под притиском него смо и даље на трагу заштите здравља", рекао је Милиновић. Нагласио је да и даље остају забране у ресторанима, хотелима, болницама, дворанама и слично.

Законским изменама утврђује се и либералнији однос према конзумацији дуванских производа у посебно одређеним просторијама социјалне заштите за душевно болесне особе и затворима.

До сада се тај изузетак односио само на болнице за ментално здравље.

Изменама закона се забрањује рекламирање дувана и на местима где се он може купити.

Забрањене су било какве рекламе, лого произвођача цигарета, светлеће рекламе, леци и остали пропагандни материјал.

Опозиција је раније замерила владајућој коалицији да је забраном пушења начинила угоститељским објектима огромне штете.

"Неозбиљно је да министар Дарко Милиновић изјављује да ће се забрана пушења вратити кад прође рецесија", рекао је посланик Социјалдемократске партије Ненад Стазић који је оценио да је Закон о забрани пушења на јавним местима већ довео до губитка 3.000 радних места.

Посланик Хрватске народне странке Миљенко Дорић успротивио се ублажавању правила о пушењу у јавним просторима.

"Мењате закон, јер су вам угоститељи рекли да треба тако, али о томе нисте питали непушаче, младе који посећују кафиће и њихове родитеље", рекао је Дорић.

Више од 30 одсто Хрвата пушачи 

У Хрватској сваке године од последица пушења умре око 11.000 особа од чега чак 2700 од рака плућа. Према неким проценама око 31 одсто Хрвата су пушачи.

Енглези који су пре две године забранили пушење на јавним местима и драстично повећали цене цигарета израчунали су да је, након забране, цигарете оставило око 400.000 Британца.

То значи да би се за десетак година сачувало 40.000 живота.

Пре две године и Словенци су увели забрану, а резултат је, према словеначком Заводу за јавно здравље, пад пушача за пет посто.

Пре забране 65 одсто Словенаца било је изложено диму цигарета а прошле године је тај проценат смањен на 49 одсто, тврди докторка Хелена Копривникар из словенског Завода за јавно здравље.

За измене су била 73 посланика, 12 је било против а пет суздржано. Против измена били су "Хрватски лијечнички збор", свих пет синдикалних организација и дечји омбудсман.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи