Архиепископ Анастасиос неће да буде председник Грчке

Поглавар Албанске православне цркве архиепископ Анастасиос Јанулатос каже да неће прихватити понуду грчког премијера Алексиса Ципраса да преузме функцију председника Грчке.

Досадашњи председник Грчке Каролос Папуљас оставку је поднео после ванредних парламентарних избора на којима је победу однела Ципрасова радикална лево оријентисана Сириза, преноси Танјуг.

"Један православни поглавар има одређени црквени задатак. Он не може да преузме политичку функцију", изјавио је архиепископ Анастасиос за скопску Вечер.

Према писању грчког листа То Вима, високи представници партије Сириза, повезани са управом Свете Горе, протеклих неколико дана су интензивно разматрали могућност да архиепископ Анастасиос буде кандидат кога ће нови грчки премијер Алексис Ципрас предложити за председника Грчке.

Архиепископ Албанске православне цркве је личност која ужива велико поштовање и истакнути је свештеник међу присталицама екуменизма.

Предлагање њега за председника би, према речима људи блиских Ципрасу, дало посебну симболику председничким изборима: то би ујединило земљу. Архиепископ би својим присуством, како наводи То Вима, председничкој палати дао сјај.

На челу Албанске православне цркве је више од две деценије, где је дошао одмах после пада комунизма и са почетком обнављања до тада забрањеног верског живота у Албанији.

Рођен је у Пиреју (Грчка), 4. новембра 1929. године. Студирао је теологију на Универзитету у Атини, религиологију, мисионарење и етиологију на универзитетима у Хамбургу и Марбургу у Немачкој. Рукоположен је за ђакона 1960. године.

При Светском савету цркава изабран је за председника Комисије за мисионарење и проповедање јеванђеља у свету. Био је редовни професор историје религија на Атинском универзитету (1972-1997) и дописни члан Атинске академије од 1993.

Као архиепископ Албаније (од 1992) уздигао је из рушевина православну аутокефалну цркву Албаније. У Албанији, како тврде тамошњи медији, никада није био у потпуности прихваћен због свог грчког порекла.

Био је велики пријатељ покојног патријарха Павла, са којим је био "цимер" за време школовања на Светој Гори. Добитник је низа одликовања, међу којима је и велики крст Реда части Грчке.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво