Гласање о поверењу румунској Влади

Румунска опозиција није имала довољно гласова да обори Владу премијера Емила Бока. Гласање о поверењу иницирао нови закон о систему плата из буџета.

У румунском парламенту опозиција није успела да обори Владу премијера Емила Бока, а повод за гласање о поверењу био је јединствени Закон о систему плата које се исплаћују из буџета.

Иницијативу су у парламенту поднеле опозиционе Национална либерална партија (ПНЛ) и Демократски савез Мађара (УДМР), али нису имале довољан број гласова за обарање Владе.

Незадовољсто опозиције изазвала су три закона усмерена на реформу јавног сектора. Њима су обухваћени јединствени платни систем у јавном сектору, реформа образовања и реформа јавне администрације.

ПНЛ, је била незадовољна јер није укључен ниједан њен амандман, нити је била у могућности да сама покрене процедуру, тако да је постигла споразум са УДМР да јој помогне.

Пошто опозиција није имала довољно гласова, три спорна закона која су представљена у уторак биће усвојена и ступиће на снагу чим их председник Румуније потпише.

Иницијативу опозиције подржало је 112 посланика и сенатора, а против је било 137. Да би оборили Владу било је неопходно 236 гласова.

Иницијална каписла за опозицију било је то што је премијер Емил Бок недавно преузео одговорност пред Парламентом за закон о јединственом систему плата и тако избегао расправу.

Опозиција сматра да тај закон није довољно разрађен и да не задовољава категорије запослених којих се тиче. Представници опозиције су раније оценили да се премијеру толико жури са тим законом јер је то потребно председнику Трајану Басескуу да на крају свог петогодишњег мандата покаже да је у нечему успео.

Премијер Бок је председник Демократске либералне партије која подржава председника Басескуа који је био шеф те странке до ступања на дужност председника.

Због јединственог закона о платама, јавни функционери, полицајци и професори најављују велике протесте и генерални штрајк 5. октобра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво