Керум се покајао

Тужилаштво неће кривично гонити сплитског градоначелника Жељка Керума, јер "његове изјаве немају обележја кривичног дела". Хрватски Савет за електронске медије поднеће пријаву против Хрватске радио-телевизије због спорних ставова Керума изречених у емисији "Недељом у два". "Због своје несналажљивости изрекао сам речи због којих жалим", рекао Керум.

Загребачко општинско тужилаштво неће кривично гонити сплитског градоначелника Жељка Керума, који је у емисији Хрватске телевизије рекао да "Срби и Црногорци никад нису ништа добро донели и да онај ко с њима има посла не прође добро", саопштило је државно тужилаштво.

Након прегледа снимака Керумовог гостовања у емисији "Недељом у два" Хрватске телевизије, и имајући у виду његово изјашњавање, Тужилаштво је утврдило да нема основа за поступак, јер Керумове изјаве "немају обележја кривичног дела расне и друге дискриминације", или другог кривичног дела које се гони по службеној дужности.

Хрватски Савет за електронске медије одлучило је да Прекршајном суду у Загребу поднесе пријаву против Хрватске радиотелевизије због спорних ставова сплитског градоначелника изречених у емисији "Недељом у два".

Савет је оценио да се су тој емисији изнети ставови који "погодују подстицању националне нетрпељивости" и да је емитовањем спорне емисије Хрватска радио-телевизија прекршила одредбе Закона о електронским медијима и Закона о ХРТ-у.

У писменој изјави, Керум је негирао да је имао било какву намеру да вређа на националној основи било које лица, рекавши да је искључиво због своје несналажљивости у таквим провокативним дискусијама изрекао речи због којих жали, и због којих је испао "оно што никад није био - расист, национално нетрпељив и искључив".

Керум је, у емисији на питање водитеља о могућности уласка српских трговачких ланаца у Хрватску, рекао да "Срби и Црногорци никад нису ништа добро донели и да онај ко с њима има посла не прође добро".

"Сплитски градоначелник је додао да нема шансе да му Србин буде зет, јер "тако никад није било у његовој фамилији нити ће бити".

На седници хрватског Сабора, на питање посланика Самосталне демократске српске странке Ратка Гајице, министар правосуђа Иван Шимоновић је рекао да не жели да даје оцене Керумовог наступа јер би, на тај начин, прејудицирао одлуке за то надлежних органа, али је нагласио да је говор мржње противан Уставу и законима у Републици Хрватској и да онај који крши ради против Хрватске.

Осуда црногорске амбасаде

У међувремену, и црногорска амбасада у Хрватској осудила је националистички испад градоначелника Сплита.

"Изражавамо чуђење и протест да је државна телевизија отворила свој канал за овакве примитивне и ксенофобичне нападе, а да не говоримо колико то брине јер долази од градоначелника другог по величини града у Хрватској", каже се у реаговању Амбасаде, које преносе подгорички медији.

Додаје се да су сигурни да такви "појединачни националистички испади, премда тешки", не могу нарушити, нити угрозити традиционално добре и здраве односе два пријатељска и блиска народа.

Керумово иступање осудиле су и скоро све странке у Хрватској, политичари и јавност, а вицепремијер Слободан Узелац и саборски посланик Милорад Пуповац тражили су одговорност и за Хрватску телевизију, која је узвратила саопштењем да не може да одговара за нешто што је у некој од емисија изјавио неко од њихових гостију.

Омбудсман за људска права Јурица Малчић је изјавио да су Керумова иступања, у којима има и говора мржње, за политичку осуду, али да нема основа за кривично гоњење.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво