Читај ми!

БиХ, седам девојчица затруднело на екскурзији

Чак седам ученица основне школе у једном малом месту у БиХ затруднело је током петодневне екскурзије, рекао је национални координатор за репродуктивно здравље Републике Српске Ненад Бабић.

Бабић је рекао да деца већ са 13 или 14 година ступају у сексуалне односе, а као разлог за то види немаран однос родитеља, али и образовних установа према васпитању деце, преноси Фонет.

Истакао је да рано ступање у сексуалне односе касније има низ последица попут стерилитета, разних болести, спонтаних побачаја и превремених порођаја.

"У РС се између 15 и 18 одсто људи бори са стерилитетом. Имамо око 15 одсто спонтаних побачаја и између пет и десет одсто превремених порођаја", прецизирао је Бабић.

Само прошле године, према подацима Клиничког центра Универзитета у Сарајеву, породила се 31 малолетница: четири су старе 15 година, десет 16 година и 17 пацијенткиња је од 17 година.

Проблем малолетничких трудноћа у БиХ из године у годину све је израженији, али шокирају и подаци о порасту броја девојчица које су сексуално активне између 13. и 15. године.

Сарајевски гинеколог Сенад Мехмедбашић каже да је страшно што девојчице од 13 или 16 година имају сексуалне односе, али додаје да је такво нешто, нажалост, у тренду.

Он је упозорио да су у таквим случајевима и трудноћа и порођај високоризични.

"Очигледно је да деца немају довољно здравственог васпитања, па се упуштају у такве ствари, не знајући какве последице могу имати. У образовном систему морамо бити директнији, не сме се допустити да децу улица учи интимним стварима, па их онда живот шамара", рекао је Мехмедбашић.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво