Хрватска демантује везе с програмом ЦИА

Министар обране Анте Котромановић категорично је одбацио медијске написе да Хрватска има икакве везе с програмом америчке Централне обавештајне агенција, оповргавши наводе о слетању авиона у Хрватској.

Хрватски министра одбране је нагласио да се слетање авиона ЦИА током његовог мандата није догодило, да нема информацију да се то догађало раније, али да би о томе, ипак, требало питати бивше министре полиције и одбране.

Након неколико година притисака и захтева у америчком Конгресу објављен је извештај о најсуровијим техникама мучења које примјењује америчка ЦИА, а британски Индепендент објавио је и попис 54 земље у којима се то догађало, или које су у томе сарађивале с ЦИА, на којем је наведена и Хрватска.

Ради се о извештрају о противтерористичким мерама које је спроводила ЦИА над припадницима терористичких организација у мандату Џорџа Буша.

Новинаре је занимао и Котромановићев боравак у ирачкој регији Курдистану и медијским написима о ангажману Хрватске војске, на шта је министар одговорио да Хрватска има садржајне билатералне односе с Ираком и да то не траје "од јуче".

Подсетио је да је Хрватска још 2005. слала хуманитарну помоћ, обучене псе и оружје, и напоменуо да је посетио Ирак пре више месеци и да је тада намеравао да посети и главни град Курдистана, но да то није било могуће због безбедносне ситуације.

"Ишли смо (у Ирак) због више разлога - политичких, привредних и хуманитарних", навео је Котромановић након представљања планова набавке МОРХ-а.

Упитан да ли је председник Иво Јосиповић упознат с његовим боравком, одговорио је потврдно, прецизирајући да су сви његови шефови с тиме упознати, а на питање о евентуалном хрватском војном ангажману Котромановић је "категорички потврдио да га тамо нема", преноси Хина.

Хрватски министар одбране крајем прошле седмице посетио је ирачки Курдистан и разговорао с тамошњим председником Масудом Барзанијем.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи