Читај ми!

Цавтат, регион "плете" привредну мрежу

Пословни људи региона на дводневном самиту на хрватској обали, у Цавтату желе да постигну "договор за ново доба". Привредници очекују помоћ од политичара, па су им се придружили председници држава региона. Председник Томислав Николић састао се са шефом хрватске државе Ивом Јосиповићем.

Доба је глобализације и конкуренција стиже из далеких земаља, па је, кажу пословни људи, природно за мале привреде какве су у региону да удружују снаге. У уторак се очекује још једна регионална иницијатива под називом "Брдо Бриони", на којој учествује и немачка канцеларка Ангела Меркел.

Трећи пут се пословни људи из свих делова некадашње заједничке државе састају на "Самиту 100", иако их сваки пут, па и овде у Цавтату, има више од тог броја.

Они су још 2011. почели да стварају своју мрежу не би ли повезали регион, јер - мада то звучи као фраза - заједно смо јачи.

Све привреде су мале, али им се могућности умножавају везама које прескачу граничне прелазе и разменом искустава.

Председник УО "Самита 100" Дамир Куштрак рекао је да једино та ширина и адекватне мере економске политике сваке од држава могу повећати инвестиције, повећати стандард и отворити нова радна места.

Првенство се даје снажењу конкурентности, јер су скоро све регионалне економије у другој половини светске листе индекса глобалне конкурентности.

Соња Шмуц из Удружења менаџера Словеније рекла је да су пореска политика, администрација и бирократија у свакој држави проблем, што је препрека политици да нешто направи.

Позвани су и председници из региона, јер је на политичарима да створе добре услове за пословање.

Куштрак каже да оно што би било битно за инвестициону климу - да смер реформи буде, отприлике, јединствен.

Учесници се слажу да су, упркос вољи, помаци спори, иако би заједнички пројекти лакше до страног тржишта, а страним улагачима би регион као усаглашен простор био занимљив.

Милан Петровић из Српске асоцијације менаџера рекао је да је наш регион почео да се повезује као што су се нордијске земље 1952. повезале у Нордијски савет. Тако ћемо мењати законе и унапређивати сарадњу у региону.

На овом састанку проверава се које то привредне гране имају највећу перспективу у региону. Сарадња у грађевинарству даје резултате - удружили су се грађевинари Србије и Словеније. Сада се највише траже партнери за енергетику и прехрамбену индустрију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво