Умро хрватски генерал Мартин Шпегељ

Пензионисани хрватски генерал Мартин Шпегељ, некадашњи министар одбране, а касније и главни инспектор Хрватске војске, умро је у 87. години.

Познат је по афери с такозваним "Шпегељевим тракама", на којима је снимљен у преговорима о илегалном наоружавању хрватских одбрамбених снага, непосредно пре избијања рата у Хрватској.

Октобра 1990. Шпегељ сарадницима даје инструкције о илегалном увозу велике количине оружја у Хрватску.

Наводно тајни састанак, тајно је снимала Контраобавештајна служба ЈНА, како би га оптужила за издају и кријумчарење. На снимку, Шпегељ говори и о обрачуну са ЈНА.

"А ово, ако до нечега дође, онда само дај директиву свим својима које познаш - убијати екстреме. На лицу места! На улици, у сред круга касарне, било где другде, само пиштољ - и у стомак. То неће бити рат. Да, да - него ће бити грађански рат у коме нема милости ни према коме. Ни према жени, ни према ђеци", говорио је Шпегељ.

Снимци који компромитују цео политички врх Хрватске, ТВ Београд емитује јануара 1991. Шпегељ и читаво хрватско руководство тврдило је да су снимци намештени, а Стипе Месић једини потврђује аутентичност.

Ипак, Шпегељ не трпи никакве последице. Склања се у Аустрију, а после два месеца именован је за заповедника Збора народне гарде. Убрзо се повлачи са функције, јер Туђман не прихвата његов план да Хрватска уђе у рат.

Током осамдесетих Шпегељ је био на челу хрватске Територијалне одбране, а 1985. је преузео команду над Петом војном области ЈНА, чије је седиште било у Загребу, преносе медији у Хрватској, јавља Танјуг.

Био је други хрватски министар одбране, а касније и заповедник Збора народне гарде.

На министарској функцији био је нешто краће од годину дана, јер је оставку поднео у мају 1991. године, како подсећа Јутарњи лист, након афере с такозваним "Шпегељевим тракама", на којима је снимљен у преговорима о куповини оружја на црно. Неколико месеци касније именован је за главног инспектора Хрватске војске.

Шпегељ је рођен 11. децембра 1927. године у Старом Градцу поред Вировитице, а од 1942. се у Другом светском рату борио на страни партизана.

Након рата остао је у војсци и школовао се на Високој војној академији и у Ратној школи ЈНА.

Пензионисан је 1993. године.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(понедељак, 12. мај 2014, 10:48) - Воронцов [нерегистровани]

Држава Југославија

са таквим официрима морала је пропасти. Колико су југословенски народи само издвојили за њихове плате и друге привилегије? Сав новац издвојен за ЈНА био је узалуд бачен новац , а издвојен је на штету стандарда грађана Ју. .

(понедељак, 12. мај 2014, 01:59) - ducic simo [нерегистровани]

visi je bio i odaniji

jugosloven nego generali Gracanin i Ljubicic.Mozda vam je cudno,ali istinito.

(понедељак, 12. мај 2014, 00:53) - mayo [нерегистровани]

eeee

razbio jugoslaviju

(недеља, 11. мај 2014, 17:19) - anonymous [нерегистровани]

Vecna mu slava!

Bio je iskren borac za Jugoslaviju i Jugoslavenstvo!