Читај ми!

Сукоби и протести у Сарајеву

Око 250 незадовољних грађана БиХ сукобило се с полицијом пошто су протестовали испред зграде Парламента Федерације БиХ. Демонстранти су се затим окупили испред зграде Вијећнице, која је вечерас свечано отворена, како би политичарима пренели своје поруке.

У Сарајево су пешице стигли чланови пленума и неформалних група из петнаестак градова БиХ како би затражили испуњавање десет захтева, међу којима је оставка Владе Федерације БиХ, јавља портал Кликс. 

Иако најављене као масовне, демонстрације пред зградом Парламента ФБиХ, назване симболично "Пет до 12", окупиле су само неколико стотина грађана.

Након што их у згради Парламента Федерације БиХ нико није примио, демонстранти су кренули према згради Вијећнице, где је вечерас било свечано отварање, и сукобили се са полицијом, јавља Кликс.

Пре поласка пред зграду Вијећнице, демонстранти су тражили да им се обрати неко од чланова извршне и законодавне власти, међутим, у згради Парламента ФБиХ данас није било никога, па су се незадовољни грађани упутили према Вијећници.

"Људи су огорчени нерадом власти. Неправда и корупција су на сваком кораку у држави у којој закони вреде за једне, а за друге не", рекла је је Мелиха Бајрамовић из Пленума ЗДК.

Полиција је испред Вијећнице направила кордон и није дозвољавала грађанима да приђу парку код Шехер-Ћехајиног моста, у којем ће бити одржан перформанс.

Вијећница, која је оштећена 1992. године након 18-годишње обнове свечано је отворена. Обезбеђује је велики број полицајаца, а део демонстраната најавило је раније да ће тамо покушати да дођу до политичара и пренесу им своје поруке. 

Председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је да отварање Већнице представља победу добра над злом. 

Они траже пуштање Менсура Хоџића званог Беко, једног од учесника протеста, који је јуче ухапшен у близини Народног позоришта, затим ванредну седницу Федералне владе на којој ће се расправљати о захтевима пленума.

Демонстранти су позвали све обесправљене и незадовољне грађане ФБиХ да им се придруже на протестима, јер само тако могу до својих права. Поручили су да нису никакви криминалци ни терористи, већ обесправљени радници, борци, пензионери, студенти, преноси Фена.

Данашњи протест покренули су активисти и учесници пленума грађана из неколико градова у ФБиХ, израсли из протеста у Федерацији, који су почели пре три месеца, са социјалним захтевима, али и захтевима за сменом федералне и кантоналних влади, од којих су неке поднеле оставке.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво