Македонија: Опозиција не признаје резултате избора

Опозициони Социјалдемократски савез Македоније не признаје изборни резултат ВМРО - ДМПНЕ на ванредним парламентарним изборима у Македонији и тражиће понављање избора. Резултате избора не признаје ни албанска опозициона ДПА Мендуха Тачија.

Европска комисија сматра да је настала "несрећна ситуација" након избора у Македонији јер опозиција не признаје проглашену победу владајуће странке. Иако ВМРО-ДПМНЕ није успео да достигне "магични број" од 62 посланика, колико му је било потребно за апсолутну већину, за пет мандата је поправио свој учинак са претходних избора, јавља Танјуг.

СДСМ остаје највећа опозициона партија чији потези ће имати јак утицај на политичке процесе, посебно после најаве бојкота изборних резултата. Социјалдемократе, међутим, не признају резултате избора и траже њихово понављање.

"СДСМ одбија да призна резултате парламентарних и председничких избора и захтева техничку владу ради одржавања фер и поштених избора", рекао је лидер те странке Зоран Заев одмах по затварању бирачких места и још пре пребројавања гласова.

Он сматра да је актуелна влада извела изборну крађу јер су, како тврди, прекршени сви чланови изборног закона.

Заев је рекао да у Македонији "нема демократије без поштених избора а успешне Македоније нема без демократије".

Лидер СДСМ-а је рекао да су интереси грађана Македоније приоритет те странке и да је та странка учинила све да не изазове уставну кризу. Најавио је да ће већ од данас органи СДСМ-а и свих опозиционих странака донети одлуке о наредним корацима.

"Све опције су отворене", поручио је Заев оптуживши владу за нефер, недемократске и нецивилизоване изборе, као и за притиске на јавну управу, предузећа и кориснике социјалне помоћи.

С друге стране, ни лидер албанске ДПА Мандух Тачи не признаје победу ДУИ и себе сматра једним легитимним представником Албанца.

Европска комисија је у Бриселу ставила до знања да је настала "веома несрећна ситуација" за Македонију, где је владајућа странка прогласила победу на јучерашњим парламентарним и председничким изборима, а опозиција саопштила да због изборних превара не признаје резултате гласања, јавља Бета.

Петер Стано, представник за штампу европског комесара за проширивање Штефана Филеа, саопштио је да Европска комисија помно прати развој у Македонији после јучерашњих избора.

Како је нагласио, "у потпуности смо упознати са саопштењем вође главне опозиционе странке СДСМ Зорана Заева, који је изразио дубоко незадовољство због начина на који су одржани избори и одлучио да не призна резултате тих избора".

Стано је предочио да је "таква ситуација веома несрећна за ту земљу и сви политички вођи морају бити у потпуности свесни својих одговорности с тим у вези".

А Европска комисија ће, пре него што искаже битније оцене о изборима у Македонији и тамошњој ситуацији, уз изношење својих закључака, сачекати на оцене тока избора које ће дати посматрачка мисија ОЕБС-а, истакао је портпарол европског комесара за проширивање.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво