Читај ми!

Преминуо митрополит Јован

Митрополит загребачко-љубљански и целе Италије Јован Павловић преминуо је данас у Загребу.

Смрт митрополита Јована потврдио је за РТВ Милорад Пуповац, председник Српског народног већа у Хрватској.

Митрополит Јован je рођен 22. октобра 1936. године у славонском селу Мединцима, код Подравске Слатине. Основну школу завршио је у родном месту, а нижу гимназију са малом матуром у Подравској Слатини.

После тога уписује се у Богословију "Светог Саве" у манастиру Раковица, у којој као ученик њене прве послератне петоразредне генерације, стиче средњошколско образовање, у времену од 1951. до 1956. године.

На Богословском факултету Српске православне цркве у Београду дипломирао је 1963, после чега одлази на постдипломске студије у Западну Немачку.

Одлуком Светог архијерејског сабора, 20. маја 1992. године изабран је за председника Епископског савета Српске православне цркве у Републици Хрватској, па је у том својству потписао Уговор са председником Владе Ивицом Рачаном о односима Српске православне цркве и Владе Републике Хрватске.

Одлуком Светог архијерејског сабора из 1994. године проширена је јурисдикција Епархије загребачко-љубљанске и на Србе у Републици Италији, па је митрополит Јован крајем јула исте године у Храму Светог Спиридона Чудотворца у Трсту преузео дужност од Константина, епископа средњоевропског.

Боравком у Италији митрополит Јован преузео је духовно старање у парохијама поред Трста и Рима и у новооснованим парохијама у Виченци и Милану.

Митрополит Јован био је познат као велики противник национализма у Цркви и посвећен развијању екуменског дијалога с другим црквама.

Председник Хрватске Иво Јосиповић упутио је вечерас саучешће Митрополији загребачко-љубљанској и верницима Српске православне цркве (СПЦ) поводом смрти митрополита.

"Имао сам задовољство и част познавати митрополита Јована, сусретати се с њим у протеклим годинама мога мандата. Желим пре свега да истакнем његове људске врлине: добронамерност, толерантност, разборитост, племенитост, мудрост и доброту", навео је хрватски председник 

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво