Читај ми!

Фими-медија, ХДЗ тражи ослобађајућу пресуду

У случају Фими-медија на суђењу Иви Санадеру, одбрана ХДЗ-a тражи ослобађајућу пресуду за ту партију, јер, како тврди, Санадер у извлачењу новца из јавних предузећа није деловао као лидер те партије, већ као председник Владе Хрватске.

Одбрана Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) затражила је од суда у Загребу ослобађајућу пресуду за некада владајућу странку, прву политичку партију у Хрватској која се терети за корупцију.

Адвокат Даворин Будин рекао је у завршној речи да није доказана кривица ХДЗ-у у случају Фими-медија, односно да је та странка извукла око 30 милиона куна (четири милиона евра) из државних предузећа и институција и на тај начин пунила страначки "црни фонд".

Он је утврдио да бивши шеф ХДЗ-а Иво Санадер, првооптужени у том случају, није наступао као челник странке, већ као председник Владе, када је наводно од директора јавних предузећа тражио да сарађују с маркетиншком агенцијом Фими-медија, преко које је, како тврди Тужилаштво, извлачен новац.

Наредних дана одбране оптужених износиће завршне речи, пошто је то учинило Тужилаштво крајем прошле седмице.

Канцеларија за борбу против корупције и организованог криминала затражила је максималну затворску казну од 15 година и одузимање 23,7 милиона куна за бившег премијера Хрватске Ива Санадера у случају Фими-медија.

Тужилаштво је у завршној речи утврдило да је доказано да је бивши премијер и шеф ХДЗ-а организовао криминално удружење за извлачење новца из државних инстиуција и предузећа.

За разлику од Санадера, који од почетка негира кривицу и тврди да је жртва политичког прогона, Тужилаштво је за оптужене који су признали кривицу и утврдили да су све радили по налогу бившег шефа предложило знатно ниже казне. Од ХДЗ-а траже одузимање незаконито стечених више од 30 милиона куна.

У највећем корупционашком случају у хрва тској политици Фими-медија, Тужилаштво терети Санадера и ХДЗ да су, заједно с још девет физичких и правних особа, извукли око 10 милиона евра преко маркетиншке агенције Фими-медија.

Део новца завршио је у "црном фонду" ХДЗ-а, а део код Санадера.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво