Читај ми!

Демонстранти блокирали центар Сарајева

У Сарајеву демонстранти блокирали центар града. Протести настављени и у Тузли, Мостару и Фојници. Радници предузећа у Тузли уништених током приватизације траже да се реши њихов статус, а у Мостару траже смену кантоналне владе.

У бројним градовима Федерације БиХ, међу којима су Сарајево, Тузла, Мостар и Фојница, и данас су настављени протести грађана.

У Тузли обесправљени радници предузећа уништених након приватизације, пред зградом кантоналног тужилаштва, протестују тражећи да се процесуирају сви одговорни за уништавање предузећа.

Окупљени радници у Тузли траже и да што пре буде решен њихов статус и да им се повеже радни стаж.

У Мостару демонстранти траже смену Владе Херцеговачко-неретванског кантона (ХНК), укидање паушала и бенефиција политичарима, усклађивање плата функционера са просечном платом, те доношење закона о социјалној заштити.

Велики број грађана Мостара незадовољан је што Колегијум Скупштине Херцеговачко-неретванског кантона није прихватио захтев Пленума за оставку кантоналне владе и смањивање плата политичарима.

Истовремено, они су поздравили оставку Рамиза Јеловца (СДА) на место председника Скупштине ХНК, која је уследила дан након што је Пленум од њега то затражио.

У Сарајеву су демонстранти блокирали центар града где протестују испред зграде Председништва БиХ. Грађани носе транспаренте "Скините кравате, дајте нам плате, "Лопови, оставке", "Народ који нема шта изгубити је најопаснији народ".

Захтеви грађана Сарајева су исти као и претходних дана, а то су смене влада свих нивоа власти у Федерацији БиХ.

Дељени су и леци упућени оним грађанима који још ћуте, са позивом да им се придруже.

"Сви смо ми преварени, опљачкани, обесправљени и понижени. Изађите сви на улицу јер само тако можемо да променимо ово друштво у корену. Хвала вам на стрпљењу које сте показали током свакодневних блокада улица у центру града. Такође вам хвала на моралној подршци. Нажалост, то није довољно", пише на летку чији је садржај пренео Дневни аваз.

Мирни протести су одржани и у Витезу, Бугојну, Орашју, Зеници, Санском Мосту и Бихаћу.

Представници Пленума грађана Сарајева предали су јуче четири захтева Колегијуму Скупштине Кантона Сарајево.

Захтеви су дефинисани претходних дана током пленумских заседања, где су се грађани изјашњавали о проблемима које хитно треба решити.

Сутра ће Колегијум Скупштине Кантона Сарајево размотрити захтеве грађана, када ће се о њима и изјаснити.

Главни захтев демонстраната је хитно формирање нестраначке експертске кантоналне владе, хитна ревизија плата и бенефиција носилаца јавних функција у Кантону Сарајево и њихово усклађивање с економском ситуацијом.

Такође, грађани захтевају ревизију приватизације свих предузећа у Кантону Сарајево, те успостављање независне комисије експерата за утврђивање чињеница о протестима од 7. фебруара, када су демонстранти запалили зграде три јавне институције у Сарајеву.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво