Инцко: Трупе ЕУ ако ситуација ескалира

Ако ситуација ескалира, требало би размислити о слању трупа Европске уније у Босну и Херцеговину, каже Валентин Инцко.

Високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Валентин Инцко оценио је да би, ако стање у БиХ буде ескалирало, требало евентуално размислити и о трупама ЕУ.

"Размотрићемо стање у Босни и Херцеговини у уторак у међународном управљачком одбору. Аустрија ће повећати број својих војника у Босни. Ако стање буде ескалирало мораћемо евентуално да размишљамо о трупама ЕУ. Међутим, не сада", поручио је он у интервјуу бечком Куриру.

Инцко је оценио да је садашње стање најгоре од завршетка рата у Босни и Херцеговини, од Дејтонског споразума 1995. године.

Истовремено је негирао да "гори" Балкан, указујући да Србија добро напредује.

Такође је нагласио да насиље са више од 100 повређених мора да се најоштрије осуди.

Међутим, протести су, како је додао, оправдани, а посебно је социјална неравноправност водила ка томе.

"Дуго људи нису протестовали јер им је мир после рата са више од 100.000 мртвих био важан. Носиоци протеста су углавном Бошњаци, муслимани. Све је пошло из Тузле где радници већ годину дана сваке среде демонстрирају, али им се није придавала пажња", објаснио је Инцко.

Он је истовремено потврдио да је делимично узрок хаоса и државна конструкција која не функционише.

"Дејтонски споразум је био мировни споразум, који је био јако успешан. Међутим као уставни споразум он је сувише компликован. У босанско-хрватској федерацији постоји 11 влада, 11 премијера, 11 министара унутаршњих послова. То је неефикасно и прескупо", нагласио је аустријски дипломата.

На констацију да је недавно премијер РС Милорад Додик рекао да је Босна неуспела држава Инцко је казао да стање у земљи није оптимално.
Корупција и организовани криминала су, према његовим речима, проблем на целом Балкану.

Он је оценио да ће ЕУ морати појачано да се залаже за више правне државе у региону, и да то грађани очекују.

Што се Аустрије тиче, Инцко сматра да би она могла имати појачану улогу на Балкану са креативним и неконвенционалним идејама.

Према његовим речима, Аустрија би могла са већом пажњом да ојача правну државу, пре свега државно тужилаштво и полицију.

"Не треба јачати централизам, већ функционисање државе. У прошлости је превише пажње посвећено војној безбедности, премало правној држави, демократији, помирењу и образовању", уверен је Инцко.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво