Читај ми!

Годишњица Републике Српске

Свечаном академијом, пријемом и литургијом, Република Српска обележава 22. годишњицу од формирања, као и крсну славу Светог архиђакона Стефана.

Република Српска 9. јануара слави 22. годишњицу од формирања, као и крсну славу Светог архиђакона Стефана.

Патријарх Српске православне цркве Иринеј служио је у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци свету архијерејску литургију. Патријарх Иринеј поручио је да је Републици Српској и Србији потребно јединство у свему што је добро, а Србе у БиХ позвао да остану верни Богу и својој вери.

Патријарх је, након литургије, приметио да у том ентитету постоји велики број партија, да је штета да се оне свађају и да би за добробит народа њихов циљ требало да буде исти.

Представницима власти Српске, патријарх је пожелео да делују на свему што је за добро народа.

Након литугрије у Саборном храму Христа Спаситеља, патријарх је рекао да је радостан што се данас налази у Бањалуци истакавши да је само један пут целисходан, а то је пут господњи.

Литургији су присуствовали председник РС Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић, председник Скупштине РС Игор Радојичић, министар правде и државне управе Србије Никола Селаковић и стотине верника.

Како је најављено, свечаној академији у Културном центру Бански двор и пријему у зграду Владе Републике Српске присуствоваће и министар спољних послова Иван Мркић, као и министарка енергетике Зорана Михајловић.

Поводом обележавања Дана и крсне славе Републике Српске, Бањалуку ће посетити и принц Александар Карађорђевић са супругом Катарином и чланом Крунског већа Душаном Бабцем.

Најављено је да ће они посетити и Дом за децу без родитељског старања "Раде Врањешевић'' и дечје одељење у Клиничком центру у Бањалуци.

Република Српска обележава 9. јануар у знак сећања на тај дан 1992. године, када је на Палама проглашена Српска Република БиХ.

Током политичке кризе након отцепљења БиХ 1991.године, Срби су створили посебну скупштину 24. октобра под називом "Скупштина српског народа у Босни и Херцеговини".

Дана 21. новембра скупштина је објавила да све општине, месне заједнице и насељена места где је више од 50 одсто становника гласало да остане у Југославији, постају део "српских аутономних територија".

Наредне године 9. јануара у Сарајеву ова скупштина је прогласила "Републику Српску Босну и Херцеговину".

Додик: Самосталност као циљ

Поводом Дана РС, председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да самосталност Српске треба поставити као државни и политички циљ, али да пре тога треба поштовати Дејтонски споразум и из њега искористити што се може.

"Босна и Херцеговина не може да опстане, јер нема довољно политичке љубави за њу", рекао је Додик за Телевизију РС.

Према његовим речима, ниједно решење на нивоу државе није добро за РС и она осећа огроман терет чињенице да се налази у БиХ, али на отимања надлежности у ранијем периоду мора да одговори искључиво политичким средствима.

Додик је упозорио да ће РС, уколико се настави такав след догађаја, логично испоставити свој захтев за самосталношћу, "јер од БиХ нема ништа".

Босна и Херцеговина је неуправљива и неодржива земља, која преживљава због страха од међународне интервенције иако нема унутрашњи консензус о свом постојању, оценио је Додик.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво