Читај ми!

Мирјана Санадер: Имовинa стечена законито

На суђењу у случају "Фими-медија" Мирјана Санадер рекла да су она и њен супруг Иво Санадер сву своју имовину стекли законито. Већина породичне имовине и уштеђевина стечена док смо радили у Аустрији, рекла Санадерова.

Супруга бившег премијера и председника Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Мирјана Санадер рекла је на суђењу у случају "Фими-медија" да су она и Иво Санадер сву своју имовину стекли законито.

"Све што нам је одузето, све смо законски стекли. О нама се од 1990. године све живо зна. Можда се то не жели прихватити, јер успех је тешко подношљив", рекла је Мирјана Санадер, која је позвана пред суд да би сведочила о имовини, пошто је тужилаштво тражило да им се она одузме.

Санадерова је испричала да је већина породичне имовине и уштеђевина стечена док су радили у Аустрији.

Што се тиче богате уметничке збирке, за коју тужилаштво сумња да је стечена нелегалним новцем, Мирјана Санадер је рекла да им је пола збирке поклоњено, док је део слика, као страствени колекционар, куповао њен супруг, па су приликом селидбе из Аустрије у Хрватску 1992. само слике превезли у два комбија.

Рекла је да су им примања била у складу с образовањем, обоје су доктори наука, и да су им омогућила висок стандард.

О великим новчаним износима на банковним рачунима и штедњи у иностранству, Санадерова је рекла да су у кући сви штедели, па је тако скупљен новац и на рачунима њених ћерки, који су, такође, због случаја "Фими-медија" блокирани. Поновила је да ниједну некретнину нису купили после 1994. године.

Мирјана Санадер није, међутим, хтела да одговара на питања тужилаштва рекавши да нису били фер, па су тако, између осталог, њеној ћерки блокирали тек отворени рачун када је недавно путовала у Кенију чиме су је "угрозили".

Супругу бившег премијера недавно је суд казнио с 5.000 куна (650 евра), јер није дошла да сведочи због стручног скупа.

Иако је недолазак оправдао болешћу и лекарском документацијом, отац Мирјане Санадер, Иво Шарић ипак ће морати да се појави идућег понедељка на судској расправи, јер ће га у суд довести полиција.

Прошле седмице у суд су дошле и ћерке Иве Санадера, Бруна и Петра, али су се позвале на законску могућност да не сведоче против члана породице.

У највећем корупционашком случају у хрватској политици "Фими-медија", тужилаштво терети Санадера и Хрватску демократску заједницу (ХДЗ) на чијем је челу био, заједно с још девет физичких и правних особа, за извлачење око 10 милиона евра из државних институција и предузећа од 2003. до 2009.

Према тврдњама тужилаштва, део новца је завршио у "црном фонду" ХДЗ-а, а део код Санадера.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи