Читај ми!

Напад на Конзулат Србије у Ријеци

Оштећена плоча и прозор Генералног конзулата Републике Србије у Ријеци. У овом тренутку када су се билатерални односи побољшали, ово заиста није било потребно, каже конзул Мирјана Миленковић. Оштра реакција хрватског министра просвете Жељка Јовановића.

Непозната особа је у ноћи између петка и суботе оштетила двојезичну плочу и каменом разбила прозорско стакло на згради Генералног конзулата Републике Србије у Ријеци, пише Нови лист.

Током ноћи обављен је увиђај, потврдили су том листу у полицији.

Конзул Мирјана Миленковић потврдила је да се ноћас догодио инцидент.

Миленковићева је рекла да је сарадња с полицијом изузетна и додала је да у овом тренутку када су се билатерални односи побољшали, ово заиста није било потребно.

Министарство спољних послова Хрватске саопштило је да жали због инцидента у коме је оштећена двојезична табла на згради српског конзулата у Ријеци, изразивши уверење да ће полиција пронаћи починиоца.

Хрватски министар науке и просвете Жељко Јовановић, који је уједно и Ријечанин, оштро је реаговао поводом напада на српски конзулат.

"Гаде ми се кукавице којима у Ријеци сметају ћирилични натписи на плочама па се скривајући шуљају ноћу и највише тиме говоре о себи, као и сви они који 'у име породице' дискриминишу мањине", написао је Јовановић на свом Фејсбук профилу, а преноси Нови лист.

"У име разума надам се да ће се већина показати да је слобода сваког човека могућа једино ако право једног ни на који начин не угрожава другог. Мир и љубав једнако се пишу латиницом, ћирилицом или кинеским писмом, као и људска глупост", истако је Јовановић.

Ријечки градоначелник Војко Оберснел најоштрије је осудио и назвао кукавичким вандалски напад на зграду конзулата Србије.

"Разбијање натписне плоче конзулата не може се оправдати, то је кукавички чин почињен ноћу. Ради се о срамотном начину изражавања става и мишљења", навео је Оберснел у саопштењу и изразио уверење да је реч "о неделу појединаца које нипошто не изражава став већег броја Ријечана".

"Нажалост, упркос високом ступњу толеранције ни Ријека није отпорна на вандализам", оценио је он и додао да очекује да полиција пронађе починитеље, као и да ће они бити "примерено кажњени". 

Како наводи ријечки лист, обављен је увиђај о оштећењу ћириличне и латиничне табле са називом конзулата и следи криминалистичка истрага.

У априлу ове године на врата Генералног конзулата Републике Србије у Ријеци бачена је боца са запаљивом течношћу.

Срећом, није дошло до већег оштећења, а починилац је врло брзо ухваћен.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво