Ђукановић: Његош учинио Црну Гору славном

Историја и Његош учинили су Црну Гору славном, каже црногорски премијер Мило Ђукановић и додаје да та држава не слави чувеног владику и песника да би било кога провоцирала или вређала. Његошево дело је највећи тријумф генијалног ума који је постигнут на простору Црне Горе, поручио Ђукановић.

Црногорски премијер Мило Ђукановић рекао је да су историја и Његош учинили Црну Гору славном, додајући да та држава не слави чувеног владику и песника да би било кога провоцирала или вређала.

На свечаној академији поводом прославе 200 година од рођења Петра Другог Петровића Његоша, Ђукановић је рекао да прослава јубилеја поново подстиче "тенденциозне и неутемељене оптужбе на рачун великог песника и наводног геноцидног карактера његовог дела".

"Ми не славимо Његоша да бисмо било кога провоцирали или вређали. Ми славимо његово дело као врхунац песничко-филозофске мисли и духа једног народа и једне епохе, поносни на мултиетнички склад савремене Црне Горе", рекао је Ђукановић у Беранама.

Према његовим речима, Његошево дело је највећи тријумф генијалног ума који је постигнут на простору Црне Горе.

"Таквим приступом и односом према Његошу Црна Гора обележава почетак трећег века његове бесмртности. Окренимо се сви нашој Црној Гори и великим циљевима у блиској будућности. Велику историју већ имамо", истакао је Ђукановић.

Како је саопштено из црногорске владе, Ђукановић је нагласио да је Његош увек тежио независној, стабилној, уређеној и просперитетној држави.

"То је идеал Црне Горе и Његошевог и нашег времена, као и читаве епохе династије Петровић. Апсурдно је и политички цинично када се данас поједине политичке групације представљају као изворни поборници традиције петровићевске Црне Горе, а огорчени су противници њеног највећег достигнућа - независне црногорске државе", сматра црногорски премијер.

Према његовим речима, не може себе неко сматрати Његошевим следбеником, а истовремено бити противник државе којом је и Његош некада владао.

"И данас, као и тада, свој идентитет и политичка уверење можемо дефинисати на различите начине, али држава Црна Гора је изнад свих наших идентитетских опредељења и разлика", навео је Ђукановић.

Он је истакао да данашња Црна Гора, која је у преговарачком процесу за чланство у ЕУ, на прагу НАТО-а и уважена као сусед и партнер у међународној заједници, гради свој модерни профил на различитостима - од културолошких и идентитетских до политичких.

"Она може остати стабилна и достићи могући жељени ниво економске и демократске развијености само уколико и убудуће мултиетничност буде једна од најчаснијих и најпрепознатљивијих застава савремене Црне Горе", рекао је Ђукановић.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво