За Википедију спремни

Десничари "преузели" контролу над хрватском Википедијом, па се тамо може прочитати да је Анте Павелић побољшао статус Срба, као и да је "емпиријски" утврђено да је у Јасeновцу убијена 481 особа. Партизани су починили три пута више злочина од усташа, наводи хрватска Википедија.

Хрватска верзија Википедије изазвала је праву драму тврдњама да "НДХ није била тоталитарна држава, као и да су жртве у Јасеновцу побили партизани".

"Усташки покрет није био свесно десно-радикалан, расистички и тоталитаран, за појаву усташке иконографије у модерној Хрватској криви су масони, антифашизам је ограничавање свих основних људских слобода, партизанских злочина било је трипут више него усташких, а у Хрватској се редовно организују антифашистичко-четничке прославе на рачун пореских обвезника, може се прочитати на хрватској верзији Википедије", наводи Јутарњи лист.

Тај лист наводи да је очигледно да постоје радикално-десно оријентисани администратори који пропагирају такав садржај, као и да неки од сарадника не успевају да прогурају своју истину, јер им се забрањује уређивање и блокирају налози.

Недавно је на "Фејсбуку" отворена страница под називом "Разоткривање срамотне хр. Википедије", а ту страницу, који је покренуо један од "блокираних", подржало више од хиљаду корисника.

"Покушаћемо да разоткријемо мрачну страну хрватске Википедије. То је један националистички острашћен пројекат, који нуди само пристрасна гледишта, који наочиглед свих ревидира прошлост и баца љагу на садашњост, али нећемо то само мирно да посматрамо", Јутарњи преноси речи тог сарадника.

Он тврди да су све његове измене чланака о фашизму и антифашизму избрисане, а администратори су га прозвали вандалом који уништава Википедију и блокирали су му налог.

"Ти људи цитирају неке десне портале као релевантан извор информација, а када пишу о усташким злочинима, преписују податке из идеолошких књига које су издавале усташке емиграције. О злочинима за време НДХ готово се и не говори, а и кад се говори, оправдавају се, а као извори се појављују одломци из књиге оснивача усташког покрета Младена Лорковића", наводи саговорник портала.

Да је хрватска верзија Википедије изразито пристрасна и ултрадесничарски интонирана, сматра и хрватски научник Павле Мочилац, који је због тога и прекинуо сарадњу.

Мочилац каже да у темама које се тичу историје Другог светског рата и НДХ доминира ревизионистички тон у којем се оправдавају и величају НДХ и фашизам, док се антифашизам портретира у изузетно негативном светлу.

То је опасно, каже Мочилац, јер се данашњи ученици и студенти радо служе тим подацима за учење и семинарске радове, мислећи да иза тога стоји струка.

Подсмевање историји

Хрватска Википедија тврди да усташки покрет није био свесно десно-радикалан, расистички, тоталитарни. За појаву усташке иконографије у модерној Хрватској, према хрватској верзији Википедије, криви су - масони! А за покољ Срба у Другом светском рату одговорне су - западне земље, наводи Јутарњи.

Јутарњи констатује да у хрватској верзији Википедије чланака о партизанским злочинима има три пута више него чланака о четничким и усташким злочинима заједно.

"Како описати геноцид над Србима за време Независне Државе Хрватске, о којој хрватска верзија Википедије иначе обожава да пише романтичне епопеје? Једноставно - прескочиш га, наводи Јутарњи, додајући да према "срамотној хр. Википедији" у Хрватској Срби и не постоје, већ су то углавном - Власи.

Што се тиче усташких злочинаца - Анте Павелић је хрватски радикални националистички политичар о којем су разни песници писали песме, а статус Срба у НДХ се побољшао, посебно у урбаним деловима.

Хрватска Википедија наводи и да је Вјекослав Макс Лубурић био човек који се на свој начин посветио борби за Хрватску, спасао је десетнине праваславне сирочади, које је сместио у институције под контролом усташке одбране.

Лубурић, који је током рата био високи усташки званичник у Сарајеву и логору Јасеновац, био је, у ствари, најобичнији садиста и убица, који је директно одговоран за смрт стотина људи, махом после стравичних мучења.  

И на крају, "логично" - У Јасеновцу је "емпиријски" утврђено да је страдала 481 особа, а потом хрватска Википедија закључује: "Партизани су фотографисали људе које би сами побили и наводили да су то жртве усташког режима".

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво