Читај ми!

Додик: Не постоји босански језик

Инсистирање Бошњака на постојању босанског језика само један у низу покушаја централизације БиХ, оценио Милорад Додик. Бошњаци имају право на свој језик, али се он не може називати босанским него бошњачким, рекао Додик.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да у БиХ не постоји консензус о босанском језику и да је инсистирање Бошњака на томе само један у низу покушаја и тежњи за централизацију БиХ.

"Они који желе да одрже причу о централизацији свега и свачега сада су на дневни ред ставили језик", рекао је Додик за бањалучки Глас Српске.

Он је то рекао коментаришући тужбу једног грађанина Сарајева који тужи РС због негирања "босанског" језика.

Тужба је уследила након што је председник РС истакао да не постоји "босански" језик, наводећи да поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић дезинформише јавност.

Додик је тада нагласио да Бошњаци имају право на свој језик, али да се он не може називати "босанским" него бошњачким и да обележје језика носи обележје народа.

Сматра да је велики муслимански празник Бајрам искоришћен да се пошаље лоша порука.

"Поштујем све празнике које Бошњаци обележавају, али је непримерено да реис говори о 'босанском' језику у дане тих празника, јер зна да о томе не постоји консензус нити било какав пропис у БиХ који на то обавезује. Зато сам изнео свој став о томе", рекао је Додик за бањалучки лист.

Према његовим речима, немогуће је да било шта у БиХ носи префикс "босански" ако о томе нема консензуса.

"Они само туже, а мисле да ће вештачки Суд и Тужилаштво БиХ пресуђивати онако како они очекују", навео је Додик, поручујући да РС неће прихватити "босански" језик, јер он није историјски постојао.

Сматра да је причу о "босанском" језику политички промовисао међународни фактор у моменту када Срби нису били укључени у одређене процесе из времена распада Југославије.

Додик је даље нагласио да ће филм "Љубав и рат" Емира Кустурице бити снимљен и да то не зависи од Жељка Комшића и Бакира Изетбеговића.

Коментаришући покушај председавајућег Председништва БиХ Жељка Комшића да забрани коришћење наоружања и војне опреме Оружаних снага БиХ за потребе снимања Кустуричиног филма, Додик је рекао да Комшић "нема право да својата нешто што није његово".

"Комшић је политичко недоношче. Наоружање и војна опрема није његова приватна имовина. Оружане снаге БиХ су ваљда заједничке", напоменуо је Додик.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво