У акцији "Тешањ" пронађено 588 пројектила

У акцији припадника Државне агенције за истраге и заштиту(СИПА), која је пре два дана започела на локалитету Калошевића код Тешња, до сада је пронађено и ископано 588 кумулативних пројектила за ручни ракетни бацач. Већа количина пешадијског наоружања илегално пребачена на Косово.

Припадници Агенције за истраге и заштиту (СИПА), уз асистенцију Оружаних снага БиХ, пронашли су у селу Калошевићи, општина Тешањ, 588 кумулативних пројектила за ручни ракетни бацач, 589 барутних пуњења за пројектиле и 60 пројектила од 84 милиметра за бестрзајни топ, рекла је полицијски службеник СИПЕ Кристина Јозић.

Јозићева је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву навела да су ручни ракетни бацачи и барутна пуњења за пројектиле иранског порекла (Надер), а пројектили за бестрзајни топ шведског порекла (Карл Густав), преносе босански медији.

Она је нагласила да је, према расположивим обавештајним подацима, оружје, које је пронађено у акцији кодног назива "Тешањ", на поменути локалитет плански и организовано сакривено 2002. године, по наређењу особа које су обављале одређене функције у оквиру локалне власти.

Реч је о оружју које је сакривено и након рата није предато у акцији прикупљања муниције и наоружања "Жетва" коју су спроводиле међународне снаге у БиХ. Према њеним речима, особе које су предмет интересовања у акцији "Тешањ" доводе се и у везу са паралелном акцијом СИПА која се односи на ратне злочине.

Јозићева је подсетила да је акција почела 8. јула и да још траје, те да су јуче на месту догађаја због безбедности уништена три ракетна ручна бацача.

Она је додала да СИПА располаже оперативним сазнањима која указују да је већа количина пешадијског наоружања, прикљупљена на више пунктова у Зеничко-добојском кантону, илегално пребачена на Косово.

Јозићева је рекла да СИПА, по наредби Суда и Тужилаштва БиХ, наставља активности у предмету "Тешањ", с циљем откривања одговорних за скривање наоружања и документовања ових незаконитих радњи.

Она је захвалила припадницима Оружаних снага БиХ на сарадњи, а на помоћи припадницима америчког ФБИ, НАТО и локалне полиције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара