Читај ми!

Додик: Дебата УН корисна за рад трибунала

Јавна дебата у Уједињеним нацијама о раду Хашког трибунала биће важна за даљу праксу овог суда, оценио председник РС Милорад Додик. Суд у Хагу није остварио своју мисију осуде злочина, сматра Додик.

Председник Републике Српске (РС) Милорад Додик оценио је да ће јавна дебата у Уједињеним нацијама о раду Хашког трибунала бити важна за даљу праксу овог суда, за који он сматра да није остварио своју мисију.

"Очигледно је да Суд у Хагу није остварио своју мисију осуде злочина, нити је успео да повећа степен поверења међу народима. Штавише, сматрам да је због праксе Хашког трибунала неповерење међу народима још веће", рекао је Додик.

Како је пренео Радио РС, председник РС је нагласио да је "селективност Хашког трибунала допринела осећају неправде, који је народе још више удаљио".

"Једне је охрабрио, а друге дефинитивно уверио и довео до очаја и резигнације", оценио је Додик.

Према његовим речима, веома је важно да се расправља о раду Хашког трибунала, захваливши се председнику Генералне скупштине УН-а Вуку Јеремићу зато што је омогућио јавну дебату о раду међународних кривичних судова "без обзира на опструкцију великих сила, попут Америке".

Председник РС је рекао да је током боравка у Хагу провео неколико сати са Радованом Караџићем, припремајући се за сведочење и разговарајући са њим о актуелним дешавањима.

"Караџић има задивљујућу енергију, веома је посвећен интересима српског народа и РС и ја сам то доживео веома позитивно", казао је Додик.

Он је јуче у Хашком трибуналу сведочио као сведок одбране хашког оптуженика и бившег председника РС Радована Караџића.

Додик је још рекао да би, иако му се Караџић није на то жалио, проблем могао бити у томе што су "многи" из Српске демократске странке (СДС), садашњи или бивши чланови ове странке, одбили да сведоче као сведоци одбране у процесу против Радована Караџића.

"Он се није на то жалио, али видим да се то помиње као неки проблем. У сваком случају, разговарали смо о актуелној ситуацији и сложили се да када човек седне на ову функцију (председника РС), у било ком времену, онда је то нешто сасвим друго, него када то гледате са стране", истакао је  председник РС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво