Читај ми!

Баук против Будака

Хрватски министар управе Арсен Баук наложио да улице које носе име по усташком прваку Мили Будаку, као и оне у чијем имену је датум оснивања НДХ, промене имена.

Министар управе Хрватске Арсен Баук маложио је да се промене имена свих улица које носе име ратног злочинца и високог усташког функционера Мила Будака, као и Улицу 10. априла, која се налази у селу Слатински Дреновац.

У десет градова и општина још увек постоје Будакове улиц堘– у Славонском Броду, Винковцима, Вировитици, Пагу, Плетерници, Комижи, Ловинцу, Јасеници, Клакару, а у Пакоштанама чак две, пише ријечки Нови лист.

Од управа тих локалних самоуправа и општине Чачинци, на чијем подручју је улица посвећена дану оснивања НДХ, Министарство управе затражило је одлуке о именовању спорних улица, како би се утврдило да ли су у складу с Уставом и законима, наводи ријечки дневник.

Притом се у Министарству позивају и на Владу Иве Санадера, која је 26. августа 2004. године донела одлуку о уклањању спомен-обележја Јури Францетићу у Слуњу и Мили Будаку у Светом Року.

У том се документу истиче да је њихово постављање било "супротно изворишним основама Устава Републике Хрватске и да наноси штету угледу и интересима Републике Хрватске".

Надлежна министарства одмах су поступила по тој одлуци и у Светом Року је уклоњен споменик Мили Будаку, који су, иначе, финансирали хрватски исељеници.

"Ако споменик није био у складу с Уставом, онда нису ни улице које носе Будаково име. Али, коначну одлуку о томе донеће надлежни суд. Ми можемо само обуставити извршење одлуке о именовању улице и послати је на суд да утврди је ли она била у складу са Уставом и законима', рекао је Баук за Нови лист.

Министар управе подсећа и на изјаве највиших функционера ХДЗ-ове власти 2004. године, који су редом тврдили да је неопходно уклонити подсећања на Будака.

Тако је, на пример, тадашњи председник Сабора Владимир Шекс објашњавао да је Хрватска утемељена на традицијама антифашизма и да се стога не може толерисати било какво обележје припадницима покрета и странака које су у Другом светском рату били на страни НДХ и фашизма.

Убрзо након акција у Светом Року и Слуњу, у неколико градова у хрватској промењена су имена улицама Мила Будака.

До краја 2004. градска већа у Госпићу, Книну и Задру, сва три са ХДЗ-овом већином, укинула су улицу Миле Будака, али се десет других градова оглушило о налог тадашње Владе.

Миле Будак, хрватски писац и политичар, један је од оснивача усташког покрета и творац решавања "српског питања" у Хрватској – једну трећину убити, једну протерати, једну похрватити (покатоличити). Њему се приписује и усташка крилатица "Србе на врбе".

Био је министар образовања и вере у НДХ, касније министар спољних послова и хрватски амбасадор у нацистичкој Немачкој.

Партизани су га ухватили у мају 1945. године, а после кратког суђења стрељан је са осталим ухапшеним члановима Владе НДХ у Максимирској шуми. Сви су сахрањени у заједничкој гробници на непознатој локацији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи