Читај ми!

Пета оптужница против Санадера

Потврђена и пета оптужница против бившег премијера хрватске Иве Санадера. Оптужница подигнута због незаконитости око продаје пословне зграде у Загребу. Продајом Хрватска оштећена за 3,51 милион евра.

Жупанијски суд у Загребу потврдио је и пету оптужницу против бившег премијера Ива Санадера, овог пута за незаконитости око продаје пословне зграде у ширем центру Загреба. Продајом је држава оштећена за 26,4 милиона куна (3,51 милиона евра).

Поред Санадера, који је за сада неправоснажно осуђен према две оптужнице, оптужени су и бивши министар регионалног развоја, шумарства и водопривреде Петар Чобанковић, бивши посланик ХДЗ-а и власник ланца месара Стјепан Фиолић и власник предузећа које је вршило процену Младен Млинаревић.

Санадер који се налази у затвору Реметинец, није се појавио на суду, а његов адвокат Чедо Продановић рекао је да Санадер одбацује све оптужбе.

Адвокати Чобанковића и Фиолића изјавили су да су они све признали још у истрази, али канцеларија за сузбијање корупције и организованог криминала у тој фази не пристаје на погодбу о висини казне.

По оптужници, Фиолић је ту зграду министарству регионалног развоја продао 2009. по цени знатно вишој од тржишне. У томе су му помогли тадашњи премијер Санадер, министар Чобанковић и Младен Млинаревић, чија је компанија вредност зграде и земљишта проценила на нереално висок износ.

Укупна вредност и цена коју је платило министарство повећана је дупло, на 79,9 милиона куна (10,63 милиона евра).

Санадер се терети да је на ужем кабинету владе испословао склапање спорног посла па је влада одобрила склапање уговора који је закључен већ наредног дана. Тиме је државна каса оштећена за најмање 26,4 милиона куна.

Фиолић је након хапшења у априлу ове године признао продају зграде по увећаној цени, тврдећи да је сав новац остао код њега. Касније је променио исказ рекавши да је око 17 милиона куна (2,26 милиона евра) однео Санадеру, на његов захтев.

Истражиоцима је открио место на свом имању на коме је Санадеру скривао део вредних уметничких слика за којима се трагало.

Санадер је неправоснажно осуђен на казну затвора од десет година за злоупотребу положаја, ратно профитерство због тражења провизије од Хипо банке и примања мита од мађарске компаније МОЛ како би преузела управљачка права у Ини.

У току је суђење у случају Фими медије, где се заједно са својом бившом странком и још неколико некадашњих ХДЗ-ових званичника терети за извлачење око 70 милиона куна (9,3 милиона евра) из државних институција и предузећа.

Очекује га и суђење због незаконите продаје струје Хрватске електропривреде по повлашћеној цени предузећима Диоки у Загребу и ТЛМ у Шибенику.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво