Читај ми!

Испуњена жеља "мајке храброст"

Никола, син Јелене Трикић, познатије као "мајка храброст", која је одбила лечење тумора да би њега донела на свет, стигао кући у Приједор. Бригу о малом Николи преузеће отац Горан, његова сестра Сања и породице Дуновић и Трикић.

У кућу Дуновића у Приједору дошао је мали Никола, син Јелене Трикић, познатије као "мајка храброст", која је одбила лечење тумора да би њега донела на свет. О Николи, који је са Јеленом био 39 дана, сада брине отац Горан, његова сестра Сања, породице Дуновић и Трикић.

"Част ми је што сам је познавала и част ми је могу да подижем малог Николу. После свега што се издешавало, на жалост свих тих ружних момената у нашој породици, он је сад једна светлост која нас је подигла", каже Горанова сестра Сања.

Сања истиче да је Никола лепа и здрава бебица. "Само га мало муче грчеви", додаје Сања.

Грађани свакодневно шаљу помоћ малом Николи. Највише дарују новац, пелене, храну, играчке. Горан Дуновић каже да је захвалан свима који су уз њега и да је најбитније да Никола има добро детињство.

Горан нам прича да је истовремено и тужан и срећан сам. "Морамо гледати у Николу, Јелену видимо кроз то дете. "Тако је морало бити, да она нешто иза себе остави, да остане то дете да нас подсећа на њу. Тешко јесте, али напред се мора", храбри се Горан.

Јеленина сестра Влатка каже да је Никола за њу више син него сестрић. "Поносна сам на своју сестру. Тешко јесте, али Никола нам даје снагу за даље", каже Влатка.

Многи су покренули иницијативу да град Бањалука установи награду за храброст у знак сећања на чин Јелене Трикић и ње саме. Такође, предложено је да се дан Јеленине смрти прогласи даном храбрих мајки и да се она постхумно одликује.

Тридесетдвогодишња Јелена Трикић из Дрвара, чија је жеља да роди била јача од прогноза лекара, разболела се 2007. године. После две операције тумора на мозгу и успешног опоравка, решила је да постане мајка.

Седам месеци, као трудница, није имала никаквих проблема, а радиографски налази главе били су уредна. Тада почињу проблеми. Јелени се тумор вратио, лекари су јој саветовали да прекине трудноћу и прима хемотерапију. Да би сачувала бебу, она је то одбила. Родила је здравог сина, али је после 39 дана преминула.

Слика Јелене Трикић и њеног сина обишла је скоро цео свет. Њено дело задивило је многе. Пошто је свој живот жртвовала за живот сина, грађани су је назвали "мајка храброст".

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара