Тужилаштво тражи 15 година затвора за Санадера

Због ратног профитерства и примања мита Тужилаштво затражило 15 година затвора за бившег хрватског премијера Иву Санадера. Санадер не само да није штитио интересе Хрватске, већ их је продао за 10 милиона евра, рекла је тужитељка Вања Марушић у завршној речи.

Тужилаштво је данас у завршној речи позвало суд у Загребу да бившег премијера Иву Санадера осуди на максималну казну затвора од 15 година за ратно профитерство и примање мита.

"Санадер је издао националне интересе", утврдила је тужитељка Вања Марушић која се у завршној речи осврнула на оптужбе у случају Ина-МОЛ.

У том случају Санадер се терети за наводно узимање 10 милиона евра мита од директора МОЛ-а за препуштање мађарској нафтној компанији управљачких права у Ини из које је притом требало да буде издвојено нерентабилино плинско пословање.

У обједињеном поступку му се суди и за ратно профитерство, односно узимање 3,6 милиона куна (око 480.000 евра) провизије за кредит који је Хрватска добила од Хипо банке док је био заменик министра спољних послова средином 1990-тих.

"Санадер не само да није штитио интересе Хрватске, већ их је продао за 10 милиона евра", рекла је Марушићева и додала да је Санадер штитио само своје интересе.

"То је за обичне хрватске људе неизмерно велик новац, али ако се има на уму да је товар нафте за један танкер вредан 60 милиона евра види се за колико је ситне паре предата Ина", рекла је Марушићева.

Она је одбацила наводе Санадерове одбране да је крунски сведок у случају Ина-Мол предузетник Роберт Јежић лажно теретио бившег премијера.

Марушићева је нелогичним оценила наводе сведока одбране, руског нафтног магната Михаила Гуцеријева који је потврдио Санадерове тврдње да пет милиона евра на Јежићевом швајцарском рачуну није било намењено Санадеру, већ Јежићу за лобирање око пројекта Дружба Адриа.

Осим максималне закононске казне, тужилаштво тражи од суда да обавеже Санадера да држави врати незаконито стечену добит.

Тужилаштво је данас изнело завршну реч у којој је утврдило да су оптужбе против бившег премијера за ратно профитерство и примање мита доказане током једногодишњег суђења.

На прву тачку оптужнице у случају Хипо завршну реч раније данас је изнела тужитељка Тамара Лаптош која је рекла да је Санадер био главни преговарач са том аустријском банком, а не тадашњи министар спољних послова Мате Гранић, како то тврди Санадер.

Лаптош је утврдила да је Санадер искористио свој положај заменика министра спољних послова да добије провизију од Хипо банке за кредит које је добило Министарство спољних послова и да се иза особе под именом Еуген Лаxа, којој је исплаћена провизија, крије уствари Санадер.

Завршну реч сутра ће изнети одбрана, а потом ће судско веће одлучити када ће објавити прву пресуду некада најмоћнијем хрватском политичару. Очекује се да би то могло да буде у петак или током идуће седмице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи