Читај ми!

Изетбеговић може да говори у своје име

Бакир Изетбеговић није имао право да на изјаву председника Србије Томислава Николића реагује у име целе БиХ и РС, већ само лично или у име Бошњака, изјавио је Милорад Додик.

Председник Републике Српске (РС) Милорад Додик изјавио је да председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић није имао право да реагује на изјаву председника Србије Томислава Николића у име целе БиХ и РС, већ само лично или у име Бошњака, чији је представник.

Како су пренели бањалучки медији, Додик је рекао да Изетбеговић "нема право да српски народ у БиХ и Републику Српску ставља у контекст својих политичких ставова, а поготово када то чини са намером да погорша односе са Србијом и њеним највишим званичницима".

"РС није бирала Изетбеговића, он није представник Републике Српске нити има право да говори у име грађана БиХ, јер је он искључиво бошњачки члан Председништва БиХ", рекао је он.

Додик је даље оценио да председник Србије није увредио грађане РС својом изјавом да "Босна полако нестаје пред нашим очима", наводећи да су РС и њени грађани сагласни са Николићевим ставовима.

Председник РС сматра да је Николићева изјава о БиХ тачна, те да су тога "свесни сви осим бошњачког политичког естаблишмента".

Председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић упутио је отворено писмо председнику Србије Томиславу Николићу наводећи да он таквим својим ставом "грубо насрће на БиХ и вређа њене грађане".

Изетбеговић је саопштио да је због Николићеве изјаве отказао учешће на трилатералном састанку председника Србије, Турске и БиХ.

Из Николићевог кабинета је саопштено да су Изетбеговићеви наводи о отказивању састанка неспоразум, с обзиром да тај састанак никада није ни био договорен. 

Још је поручено да се изјава председника Србије о БиХ не може тумачити другачије "осим као израз његове забринутости због лошег функционисања институција државе БиХ, што је неподељено мишљење целе међународне заједнице".

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво