Читај ми!

СДС прогласио победу у РС

Српска демократска странка саопштила да је победник локалних избора у већини општина Републике Српске. Представник СНСД-а прогласио победу у трци за градоначелника Бањалуке. Прелиминарни резултати ЦИК-а потврђују страначке податке. СДА освојио највише начелничких места у Федерацији.

8.10 (понедељак) - Према непотпуним прелиминарним резултатима ЦИК-а, СДА је освојио 34 начелничка места, СДС 27, СНСД 15, а ХДЗ БиХ 14. СДП је освојио 11 места, Демократски народни савез четири, а Савез за бољу будућност БиХ два начелничка места, преноси Танјуг.

00.43 - Избoрни штaбoви стрaнaкa oбрaђуjу рeзултaтe нa вeoмa примeрeн нaчин и oнo штo су изнeли je мaњe-вишe тaчнo. Aжурниjи су oд oвoгa штo имa ЦИК, aли кoнaчнe oцeнe ћe бити пoзнaтe кaдa сe прeбрoje сви глaсoви, рeкao je председник Централне изборне комисије Бранко Пeтрић. 

00.40 - "СДA вoди у вeћини oпштинa у Фeдeрaциjи БиХ, пa и тaмo гдe нисмo имaли нaчeлникe, у Вaрeшу, Кaкњу и Нoвoм Грaду. Oчeкуjeмo дoбaр рeзултaт и у Брaтунцу. Кaндидaт Ћaмил Дурaкoвић вoди у трци зa нaчeлникa Срeбрeницe. Свe oвo je рaзлoг зa слaвљe", рeкao je пoтпрeдсeдник СДA Сaњин Хaлимoвић. 

00.12 - Излaзнoст нa локалним изборима у БиХ 56,36 одсто. У ФБиХ излaзнoст je 54,79, у РС 59,18, a у Брчкoм 51,57 одсто, сaoпштила Централна изборна комисија. 

Српска демократска странка (СДС) саопштила је вечерас да је, са коалиционим партнерима, остварила победу на локалним изборима у већини општина у Републици Српској, изјавио је председник Изборног штаба те партије Огњен Тадић.

Кандидати СДС-а победили су на изборима у Бијељини, Добоју, Градишки, свим општинама Источног Сарајева, осим Источног Новог Сарајева, Прњавору, а воде и у Вишеграду, Шековићима, Хан Пијеску, као и већини источнохерцеговачких градова, навео је Тадић.

Председник те странке Младен Босић рекао је да је СДС освојио начелничка места у 36 општина, што је велики успех с озбиром на то да је странка до сада имала начелнике у 17 од 62 општине РС. Лидер СДС-а навео је и да ће та странка бити у власти у 38 до 40 општина.

"СДС је направио огроман помак у ове четири године. То је плод не само политике СДС-а у протеклом периоду, већ и опште климе у РС, односно овакав резултат је реакција гласача у РС на актуелну ситуацију и политику коју води власт у РС", истакао је Босић.

Савез независних социјалдемократа (СНСД) води на изборима за градоначелника Бањалуке, изјавио је извршни секретар те странке Рајко Васић, додајући да је СНСД победила у више мањих западнокрајишких општина, Дервенти, Модричи, Зворнику, Мркоњић Граду, а да се у неким општинама води "мртва трка" између кандидата СНСД-а и СДС-а.

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је да је та странка задржала своју политичку моћ, што ће показати резултати избора за општинске парламенте. Он је рекао да је СНСД изгубио начелничка места у неким општинама, али да је веома важно што је ова странка победила у Бањалуци.

Ситуација у Сребреници је "још неизвесна", рекао је Додик оспоравајући тврдњу независног кандидата Ћамила Дураковића да је победио кандидата његове партија Весну Кочевић. Он је честитао ривалским партијама на изборним резултатима, истичући како СНСД "нема разлога да изборе и неке губитке доживи посебно трагично".

Кандидат Демократске партије (ДП) и Партије демократског прогреса (ПДП) за градоначелника Бањалуке Драган Чавић изјавио је да кандидат СНСД-а за градоначелника Слободан Гаврановић има око стотину гласова предности у односу на њега.

Наводећи да треће место заузима кандидат СДС-а Ненад Стевандић, Чавић је оценио да би опозиција сасвим сигурно однела победу у Бањалуци да је успела да се договори о једном заједничком кандидату.

Независни кандидат Ћамил Дураковић саопштио је да је на изборима за начелника Сребренице победио кандидаткињу СНСД-а Весну Кочевић.

"Ово није Ћамилова победа, ово је победа Босне и Херцеговине, свих њених грађана, грађана Сребренице као општине у БиХ, а никако у неком 'додикистану'", рекао је Дураковић наводећи да је добио неколико стотина гласова више од Кочевићеве. Дураковића су подржале све бошњачке политичке партије, док је Кочевићева имала подршку свих српских политичких партија.

Странка демократске акције (СДА) води у већини, односно у више од 40 општина, у Федерацији БиХ, саопштила је та партија на свом сајту. У СДА тврде да "воде тамо где још никада нису имали начелнике".

Хрватска демократска заједница БиХ (ХДЗ) саопштила је да је остала и даље најјача политичка опција босанскохерцеговачких Хрвата.

Посматрачи различитих невладиних организација саопштили су да је, на данашњим локалним изборима уочен низ неправилности током гласања у више општина.

 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво