Читај ми!

"Олуја" пред америчким судом

Удружења Срба у Америци траже одштету од 10 милијарди долара од компаније MPRI јер је обучавала хрватске официре и војнике за време акције "Олуја". Случај доспео до федералног суда у Чикагу. Из компаније поручују да тужба нема основа и додају да је "Олују" помогао државни врх САД.

Суд у Чикагу прихватио је тужбу коју су против америчке компаније "Милитери профешенал ризорсиз" (MPRI) поднеле српске организације у САД "Жртве геноцида у Крајини" и "Српски крајишки сабор".

Срби у Америци туже MPRI "за учествовање у геноциду и прогону 200 хиљада Срба из Крајине", а у тужби се наводи да је агенција учествовала у операцији "Олуја". Уз тужбу, суду је достављен и уговор између MPRI и Хрватске о обуци хрватских официра и војника, пише Слободна Далмација.

Судија Рубен Кастиљо из федералног суда у Чикагу прогласио је државу Илиној надлежном за суђење с обзиром на то да MPRI има своје филијале и послове у тој држави, а Срби из Хрватске који су поднели тужбу живе у Чикагу, Милвокију, Рокфорду и околним местима.

"Суд се прогласио надлежним и то само значи да ће се водити поступак, али тужба коју су поднели Срби из бивше тзв. Крајине, нема озбиљно упориште", каже представник MPRI који је деведесетих година радио у босанскохерцеговачкој канцеларији компаније, пише Слободна Далмација.

Наиме, Срби су у тужби навели да од MPRI траже 10 милијарди долара (25 хиљада за сваког од 200 хиљада избеглих Срба) тврдећи како је MPRI обучавао официре Хрватске војске за извођење "Олује", па је тако суодговоран "за етничко чишћење, паљење и убијања" на том подручју.

"MPRI није никаква тајна организација, нити обавља прљаве послове за америчку владу, како наводе неки српски медији. MPRI је глобални давалац широког спектра услуга у војним питањима, како приватним тако и јавним субјектима", каже анонимни саговорник Слободне Далмације.

Он признаје да је MPRI 1994. године сарађивао с Хрватском војском, али не види у томе кршење ембарга Уједињених нација на наоружавање Хрватске.

"Ми не наоружавамо, наша мисија је обучавање кроз процес интегрисаног тренинга, како би се наши корисници подучили како да организују логистичку подршку, пружамо и интелектуални сервис с циљем развијања пуне свести војног сектора о његовој улози у демократском друштву, о механизмима демократске контроле војске и слично", каже представник MPRI.

"Ми не можемо бити одговорни ако наши партнери – а сарађујемо с јавним и приватним сектором широм света – својим деловањем прекрше било које националне или међународне законске норме. У Хрватској је, по уговору с MPRI, обуку вршио генерал Ричард Б. Грифит, а обука се односила на тему националне безбедности и одбране транзиционог друштва какво је тада било хрватско. Ако је касније и било кршења међународних норми ратовања, односно протеривања и разарања, не може се за то окривити MPRI", каже представник те компаније.

Извор хрватског листа признаје да је у акцију "Олуја" био укључен амерички државни врх.

"Смешно је за акцију каква је била 'Олуја' оптуживати једну фабрику. У припрему и вођење те акције био је укључен амерички државни врх. Анте Готовина је уочи 'Олује' посетио тренинг центар у америчком Форт Ирвину, а након тога је у друштву двојице америчких аташеа обишао Динару. Туђман је од Била Клинтона добио зелено светло за почетак акције. Дакле, те су се ствари одвијале на највишем врху", наводи представник америчке компаније.

Они који су поднели тужби, додаје, свесни су да тужбу не могу да окрену против америчке државе, "па су се досетили наплате преко MPRI". 

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво