Јашаревић "гађао" Американце

Циљ напада на америчку амбсаду у Сарајеву били су специјалци, који су "ратовали" у Ираку, рекао Мевлид Јашаревић пред судом. Гордон Бардош тврди да "симпатизера и следбеника радикалног ислама има у највишим врховима власти у БиХ".

Mевлид Јашаревић рекао је пред Судом БиХ да су мета његовог прошлогодишњег напада на амбасаду САД у Сарајеву били амерички специјалци, који су, претходно ратовали у Ираку.

"Циљ ми је био да из амбасаде изађу амерички специјалци који убијају по Ираку, нисам желео да наудим грађанима Сарајева", рекао је Јашаревић.

Јашаревић је рекао да је, док је из пуцао аутоматске пушке по зиду амбасаде, уместо очекиваних америчких специјалаца наишла жена којој је довикнуо "бјежи, тетка".

Јашаревић је затражио премештај из притворске јединице у Сарајеву јер није задовољан условима.

Поред Јашаревића, за напад на америчку амбасаду у Сарајеву 28. октобра 2011. године, суди се и Емраху Фојници и Мунибу Ахметспахићу.

Суђење Јашаревићу, Фојници и Ахметспахићу почело је 15. јуна. Тада су сви оптужени удаљени из суднице због непоштовања суда, изјављујући да не поштују и не признају "човеков, већ само Алахов суд", одбивши да устану пред судијама.

Тужилац је најавило да ће током суђења саслушати 26 сведока и 13 вештака, те да ће Тужилаштво доказати да се ради о кривичном делу тероризма и организовања терористичке групе по узору на Ал Каиду.

Јашаревић је у октобру прошле године из аутоматске пушке испалио 105 метака на зграду америчке амбасаде у Сарајеву и тешко ранио једног полицајца. Јашаревића су припадници полиције снајперским хицем погодили у ногу и ухапсили.

Бардош: "Балкан: Нови фронт ратног ислама"

Босна и Херцеговина је једина држава у Европи у којој ну највишим врховима власти има симпатизера и следбеника радикалног ислама.

"Не издваја Босну посебно што има терористичке ћелије, већ што је једина земља у Европи, која симпатише и следбенике радикалног ислама има у највишим врховима власти", тврди Бардош, који је прошле године поднео оставку на место помоћника директора Хариман института у Њујорку.

У израелском листу Јерусалем Пост, Бардош је оценио да ће се Израел окренути  према Балкану у својој борби против тероризма. 

Коментаришући напад на амбасаду САД-а у Сарајеву, али и на дешавања у протеклих 20 година, укључујући и рат у БиХ, Бардош је навео да су у ратним годинама власти БиХ позивале муџахедине. Он је рекао да, захваљујући финансијској подршци Саудијске Арабије и Ирана, Ал Каида има своје следбенике на овим просторима. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи