Читај ми!

Повратак Дубровачке републике?

Због све веће саобраћајне изолованости, маргинализације и пропадања, а у атмосфери кризе, у Дубровнику расте број заговорника Дубровачке републике, пише "Слободна Далмација".

Дубровник губи обележја града и постаје изоловано острво који живи само лети, а зими тавори одсечено од матице домовине. Такав став има већина Дубровчана који прстом упиру у политичаре свих опција и прозивају их да Дубровник користе само у промотивне сврхе или за крпљење буџетских рупа зарадом од туризма, пише Слободна Далмација.

Лепоте Дубровника хвале светски медији, а за напредак града на националном нивоу мало ко мари, кажу Дубровчани и упозоравају на летаргију у коју је запао град због небриге одговорних.

Од прошле године, Дубровник је, упркос противљењу економиста, остао без самосталног Трговачког суда. Осам векова стара дубровачка царинарница од овог лета послује као филијала Царинарнице Плоче, а однедавно је и заједница здравственог осигурања Дубровник припојена Сплиту.

Поигравање бивших и садашњих властодржаца са саобраћајном неповезаношћу Дубровника посебна је прича, пише лист. Многи грађани пељешки мост, трајекте, ауто-путеве и понтоне одавно доживљавају као политички спин од којег користи имају и власт и опозиција, али не и становници Дубровника.

У граду са највише хотела с пет звездица, уз сваку кишу треба прокувавати воду, половина града нема канализациону мрежу, кажу Дубровчани.

У Дубровнику због свега тога расте број заговорника Дубровачке републике, пише Слободна Далмација.

Дубровачки концептуални уметник и грађански активиста Славен Тољ изјавио је да се опет маше заставама и устаје смело у одбрану националног бића и територија. То су исти они људи који годинама затварају очи пред уништавањем и присвајањем јавног простора и хладно поклањају Срђ (брдо код Дубровника) интересима једног сумњивог "инвеститора" –мешетара, пише Слободна Далмација.

Они сад рецитују о националном поносу и заштити територија, о историјском праву и специјалном рату против Хрватске, каже Тољ.

Дубровник је саобраћајно изолован смањењем броја летова од краја октобра до почетка априла. Удаљен је више сати од осталих центара Хрватске, гранични прелаз са Неумом додатно повећава изолованост, наводи сплитски лист.

Дубровачки академски сликар Давор Луциановић каже да је живот у Дубровнику тежак јер су, због удаљености и саобраћајне изолације, цене роба и услуга у граду знатно више него у остатку земље.

У условима маргинализације Дубровника ствара се расположење незадовољства, што може ићи на руку заговорницима сепаратистичких ставова, обнови идеје Дубровачке Републике и сличним опасним стремљењима, истиче Луциановић.

Надам се само да се оваква клима огорчења не ствара вештачки, како би се повећао број незадовољника склоних сепаратизму, рекао је Луциановић.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво