Хрватска одговорна за злочин у Вариводама

Врховни суд Хрватске пресудио - Република Хрватска одговорна за смрт девет српских стараца, ликвидираних на кућном прагу у селу Вариводе, два месеца после акције „Олуја". Починиоци још нису откривени.

Над цивилима у Вариводама два месеца после акције "Олуја" извршен је терористички чин из политичких побуда, са циљем изазивања страха, ужаса и осећаја личне несигурности грађана, пресудиле су судије Врховног суда Хрватске, пише ријечки Нови лист.

Република Хрватска одговорна је за убиство деветоро старијих особа српске националности који су у селу Вариводе 28. септембра 1995. године ликвидирани из ватреног оружја на кућним праговима, одлука је Суда.

Решење којим се признају жртве и недвосмислено утврђује мотив злочина Врховни суд је донео одлучујући по жалби Јована Берића на одлуке нижих судова у Книну и Шибенику који су одбацили његову тужбу против Хрватске, за накнаду штете због убиства његових родитеља.

"У поступку је утврђено да су 28. септембра 1995. године у селу Вариводе смртно страдали родитељи тужитеља Радивоје и Марија Берић, на начин да су убијени из ватреног оружја у дворишту своје куће.

У поступку је утврђено да је истог дана у истом селу убијено девет особа, све старије особе српске националности, да су убиства извршена у двориштима или кућама убијених, а у временском раздобљу пошто је завршена акција "Олуја", на подручју бившег УН сектора Југ.

Стога се у ускладу с изнесеним недвосмислено указује, а оцењујући шири контекст прилика и догађања у којима је штетна радња почињена, да је убиство родитеља тужитеља у конкретној ситуацији изазвало код грађана осјећај страха, ужаса и личне несигурности, па су зато тим чином остварена обележја терористичког акта", наводи се у решењу Врховног суда, које је потписао председник судског већа др. Иван Каладић, цитира Нови лист.

У овом случају, била је то порука преосталом српском живљу да напусти домове ако не желе да доживе исту судбину, а онима који су избегли да се не враћају у Хрватску, констатује Нови лист.

Починиоци једног од највећих злочина почињених у Хрватској у рату и после рата нису откривени ни после 17 година, а чекајући правду и правичну одштету породице жртава сада су први пута, и то од највишег правосудног тела Републике Хрватске, добиле пресуду у своју корист, констатује лист.

За штету која настане услед терористичког акта, наставља се, сходно Закону о одговорности за штету насталу услед терористичких аката, одговара Република Хрватска.

„Из тог разлога у овом предмету постоји одговорност Републике Хрватске за штету коју су претрпели тужитељи", стоји у решењу Врховног суда који је укинуо пресуде Општинског суда у Книну и Жупанијског суда у Шибенику и наложио ново суђење за накнаду штете.

У судском решењу Врховног суда, породицама жртава се даје право на надкнаду штете од Републике Хрватске, без обзира што починиоци злочина нису утврђени, казнено гоњени и проглашени криви, пише на крају Нови лист, наглашавајући да су нижи судови, одбијајући тужбу, наложили тужиоцу Берићу да плати 54.000 куна (око 7.500 евра) за судске трошкове.

У Вариводама припадници Хрватске војске убили су Јована Берића, Марка Берића, Милку Берић, Радивоја Берића, Марију Берић, Душана Дукића, Јову Берића, Шпиру Берића и Мирка Покрајца. Сви су имали између 60 и 85 година.

Њихова тела бачена су у масовну гробницу у Книну, а никада није обављена обдукција, нису су прикупљени сви докази, нити је урађено квалитетно балистичко вештачење.

За тај злочин два пута се судило припадницима хрватске војске Ивану Јаковљевићу, Пери Перковићу, Недјељку Мијићу, Златку Ладовићу, Ивици Петрићу и Николи Раићу, али су сви ослобоени због недостатка доказа.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво