Читај ми!

Комеморација у Јадовну

Одржана комеморација жртвама усташког логора Јадовно, код Госпића. Комеморацији присуствовали представници жртава, антифашистичких удружења и Срба и Јевреја у Хрватској. У логору је убијено 40.000 људи.

У рејону некадашњег усташког логора смрти Јадовно, код Госпића, одржана је комеморација за око 40.000 жртава тог логора који је деловао у пролеће и лето 1941. године.

Комеморација је одржана на месту спомен-обележја крај Шаранове јаме, у организацији Српског народног већа (СНВ), Удружења "Јадовно 1941", Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске (САБА) и Координације јеврејских општина Хрватске.

Владика горњокарловачки Герасим служио је парастос код саме Шаранове јаме и освештао постављену плочу с именима владика и свештеника који су били жртве тог логора.

Молитву за мртве изговорио је главни рабин у Хрватској Лучано Моше Прелевић, а положени су и венци код споменика.

Након парастоса и комеморације, око 300 учесника скупа, углавном младих људи из Београда и Бањалуке прошло је стазом дугом десетак километара до самог места некадашњег логора Јадовно и тамо поставило крст и одржало помен жртвама.

Председник СНВ и изасланик председника хрватског Сабора Милорад Пуповац рекао је "да је Јадовно страшније од свега па и од Јасеновца и да би речи ту требале бити сувишне".

Он је рекао да се о томе треба говорити због оних који би затрли сећања на жртве довођене из целе НДХ.

"Жртве се негирају, а нема уџбеника ни људи који би говорили истину", нагласио је Пуповац.

Он је додао да треба обезбедити да Јадовно буде обележено спомен подручје на свим локацијама и на планини Велебиту и на острву Пагу.

Председник Координације јеврејских општина Хрватске Огњен Краус рекао је да треба одржати сећање на жртве како се њима не би манипулисало.

У име Савеза антифачистичких бораца и антифашиста Хрватске Јурај Хржењак рекао је да Јадовно није довољно истражено, и жртве још нису поименице наведене.

"Јадовно треба истражити да се спрече манипулације и негирање злочина", рекао је он и нагласио да се подаци и истраживања разликују, али да је број врло велик.

Председник удружења "Јадовно 1941" Душан Басташић рекао је да потомци жртава не комеморирају као политичари већ из душе, као и да је Јадовно први логор смрти на овим подручјима.

Он је као и сви остали нагласио да усташки покољи нису резултат устанка јер су они извршени два месеца пре устанка.

Присутнима којих је било преко хиљаду обратили су се делегације организатора као и представници избегличких удружења из Београда. Присутни су били и амбасадор Србије у Хрватској Станимир Вукичевић и изасланици председника и владе РС као и министар унутрашњих послова РС Станислав Чађо који су положили венце.

Пре комеморације владика горњекарловачки Герасим са свештенством епархија служио је парастос жртвама и освештао постављену плочу с именима владика и свештеника који су били жртве тог логора.

У логору убијено више од 40.000 људи

Логор Јадовно је постојао од маја до августа 1941. године и у њему је побијено преко 40.000 људи, од тога 38.000 Срба.

Шаранова јама је само једна од 32 јаме на Велебиту у које су бацане усташке жртве логора, који је имао своје испоставе и у заливима Метајна и Слана на острву Пагу где су тела жртава, великим делом и жена и деце, бацана у море.

У августу 1941. године усташе су у самом логору побиле око 1.500 људи, а према подацима карловачког историчара Ђуре Затезала око 2.100 су пребациле у друге логоре, међу осталима и Јасеновац који је био у оснивању.

Помен се одржава од 2009. године, а 24. јун је на предлог Удружења Јадовно 1941. означен као Дан сећања на Јадовно.

Иако се ради на обнови спомен-обележја, ни данас највећи део тела жртва није достојно сахрањен, било да су у забетонираној јами у логору, било да су бацани у море око Пага.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво