Читај ми!

"Сплит прајд" без инцидената

Уз изузетно јаке мере обезбеђења у Сплиту је одржана друга геј парада. Скуп је протекао без већих инцидената. Међу учесницима Параде поноса били су хрватски министри унутрашњих и спољних послова- Ранко Остојић, Весна Пусић и још неколико министара.

Уз присуство јаких снага полиције у Сплиту одржана Парада поноса. Уже подручје града било под под јаким полицијским обезбеђењем, као и рута којом се поворка кретала, јављају локални медији.

Поворка је око 15 сати кренула с подручја Ђардина, парка у центру града, преко улица краља Томислава, Мармонтовом, а завршила се на риви.

Поворку сплитске Параде поноса предводиле су жене које су носиле транспарент "Једнаки/е пред законом". Испред колоне било је десетак интервентних полицајаца и комби.

Активисти су до риве стигли уз гласно бубњање, звиждуке и вувузеле. Полиција их је потом оградила и није им дозвољава приступ на око 50 метара, јавља портал 24сата.хр. На главним деловима руте биле су постављене металне ограде, а у једној улици и водени топ. Уже средиште града надлетао је хеликоптер. 

Учесници параде носисли су заставе дугиних боја, а међу транспарентима били су и они на којима је писало "Геј је ок", "Љубав без граница", "И ми плаћамо порез", "Једнаки пред законом", "Стоп мржњи" и "Мој партнер је моја породица".

Међу окупљенима су били и бројни интелектуалци из Сплита који су дошли да подрже скуп. У поворци су били и министри унутрашњих послова Ранко Остојић, спољних послова Весна Пусић, ветерана Предраг Матић Фред, управе Арсен Баук и грађевине Иван Врдољак.

Осим њих, подршку поворци полних мањина дали су и књижевник и филозоф Предраг Матвејевић, режисер Рајко Грлић и активиста и новинар Драго Пилсел које је ранијих година био и на поворкама у Загребу.

Параду је обезбеђивало око 900 хрватских полицајаца, међу њима и припадници интервентне полиције, а све време скуп се снимао.  Полиција није дозволила одржавање контрамитинга, али су из Штаба за одбрану риве, који се противе паради, најавили да ће шетати ривом у време скупа.

Полиција је привела 40 особа, углавном због случајева кршења јавног реда и мира, невезаних директно за сам скуп.

Из полиције су најавили да ће после суботњег скупа на конференцији за новинаре обавестити јавност о томе како је протекао скуп и колико је укупно потрошено на његово обезбеђење.

Поређења ради прошле године, када су хулигани ученике поворке напали камењем и флашама, геј параду је обезбеђивало 688 полицајаца, а потрошено је 752.000 куна (99.715 евра).

Иако су власти у Сплиту забраниле одржавање завршног скупа на риви и тако изашле у сусрет противницима одржавања параде, министар полиције поручио је да ће главни део параде, као што је и планирано, бити одржан на обали.

Иначе, у Ријеци је данас прошетала поворка подршке Ријечана геј паради у Сплиту, у којој је по процени полиције учествовало до 300 људи, прошетала је данас центром Ријеке.

Током одржавања шетње подршке "Сплит прајду", који се одржава у том хрватском граду, није било никаквих инцидената.

Прошлогодишњу, прву геј параду у Сплиту обележило је насиље над учесницима поворке којих је било око 200. Осим вербалних увреда, они су нападнути и камењем и флашама.

На риви се тада окупило више од 8.000 противника параде. Током напада на сплитској риви повређено је више особа, а приведено је око 140 хулигана.

Прва геј парада у Хрватској одржана је у Загребу пре 10 година.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи