Тровање мразовцем у Хрватској

Две особе умрле због тровања биљком мразовац у Хрватској. Једна особа у критичном стању, а у болницама се налази више људи који су јели ту биљку.

У Хрватској су због тровања биљком мразовац умрла два мушкарца, једна жена је у критичном стању, а у болницама се налази више људи који су јели ту биљку, мислећи да се ради о медвеђем луку, односно сремушу.

Биљку мразовац, која садржи отров "колхицим", један од преминулих мушкараца брао је на ширем подручју Цриквенице код Ријеке, а други код Вараждина на северу Хрватске.

У Ријеци је хоспитализовано чек шест особа, од којих је једна жена у критичном стању. Неки од пацијената су пуштени кућама, а зебележени су блажи облици тровања који нису захтевали хоспитализацију и то углавном код чланова фамилије за које лекари претпостављају да су појели мање количине отровне биљке.

Према речима лекара, здравствени проблеми пацијената су различити, од проблема са јетром до успореног дисања.

Као симптоми тровања наводе се болови у желуцу, грчеви, пролив, повраћање, гребање у грлу, мучнина, крваво мокрење, дехидрација и колапс организма.

Сматра се да пет до седам грама "колхицима", за који иначе нема противотрова, проузрокује смрт.

Медвеђи лук, односно сремуш, веома је популарна самоникла биљка која се бере у ово доба године, а осим за храну због ароме белог лука, користи се за лечење бројни сметњи - кашља, упале желучане слузнице, упале бешике, кожних болести и као превенција од срчаног удара.

Може се наћи и на пијацама по цени од 10 куна (1,33 евра), а они који га продају тврде да знају шта беру.

Лекари и познаваоци биља истичу да лишће медвеђег лука личи на лишће иначе отровних ђурђевка и мразовца, али да за разлику од лишћа те две биље, оно мирише на бели лук.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи