Читај ми!

Грци без владе, нови избори у јуну

Нови избори у Грчкој биће одржани следећег месеца пошто ни данашњи преговори највећих странака о формирању владе нису уродили плодом. Сутра ће бити одржан нови састанак какo би се изабрала привремена влада до организовања нових избора.

Председник Грчке Каролос Папуљас потврдио је да ће поново бити расписани парламентарни избори, пошто и на данашњем покушају формирања коалиционе владе није постигнут компромис и договор.

Из Папуљасовог кабинета се наводи да је за сутра заказан нови састанак представника парламентарних странака, како би се изабрала привремена влада док се не одрже избори следећег месеца.

Лидери највећих странака нису ни данас успели да се договоре о формирању владе, а лидер ПАСОК-а Евангелос Венизелос је позвао Папуљаса да распише нове изборе.

Састанак је, без резултата, окончан после четири сата разговора, јавила је агенција АНА.

"Нажалост, земља опет иде ка изборима. Враћамо се изборима само после неколико дана, и то под веома лошим околностима, јер су неки људи хладнокрвно поставили своје краткорочне партијске интересе изнад националних", рекао је Венизелос.

Лидер радикалне левичарске коалиције Сириза Алексис Ципрас каже да не жели да испуњава услове из договора са ЕУ и ММФ-ом.

"Самарас и Венизелос, верни Меркеловој и Лагардовој, одбили су све наше предлоге. Једино што су радили осам дана, јесте да нас условљавају: или план штедње или нови избори", истакао је Ципрас.

Чињеница да је чак и Венизелос, највећи оптимиста по питању стварања нове владе, оценио да нема шансе у постизању консензуса говори колико су ставови свих странака удаљени.

На парламентарним изборима 6. маја ниједна странка није освојила апсолутну већину, а сви покушаји који су од тада предузети да се формира влада нису успели.

Синоћни разговори Папуљаса са лидерима три водеће грчке странке завршени су без договора, али је лидер ПАСОК-а истакао синоћ после састанка да потпуно подржава формирање "експертске владе као хитног решења".

Да ствари буду горе грчка економија, која се већ пету годину налази у рецесији, ослабила је у првом овогодишњем тромесечју за 6,2 одсто у поређењу са истим периодом лане.

Централна банка Грчке је упозорила у марту да ће са наставком рецесије домаћа економија успорити за 4,5 одсто у 2012, после слабљења од 6,9 одсто из 2011. године.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи