Читај ми!

Четврта оптужница против Санадера

После истраге, која је трајала годину и по дана, Државно тужилаштво републике Хрватске подигло четврту оптужницу против Иве Санадера.

Нову, четврта по реду, оптужница против бившег хрватског премијера и шефа ХДЗ-а Иве Санадера, подигло је Државно тужилаштво Хрватске, после истраге која је трајала годину и по дана.

Према првој тачки оптужнице, Санадер и власник петрохемијског предузећа "Диоки", Роберт Јежић терете се да су подстакли шефа управе Хрватске електропривреде (ХЕП) Ивана Мравка да "Диокију" и ДИНИ, предузећу из састава "Диокија", од децембра 2008. па до Санадерове оставке 1. јула 2009. године, ХЕП даје струју по субвенционираној цени.

Куповином струје по нижим ценама ове компаније стекле су илегални профит од укупно 3,8 милиона куна (506.000 евра).

По другој тачки оптужнице, Мравку се на терет ставља да је на подстицај Санадера у име ХЕП-а дао "Диокију" кредит од 15 милиона куна (два милиона евра). За обе тачке оптужнице Иван Мравак је признао кривицу, док су Јежић и Санадер негирали кривицу.

Према исказу који је дао истражитељима Канцеларије за сузбијање корупције и организованог криминала, Мравак је изјавио да га је Санадер позвао крајем децембра 2008. и питао зашто је "Диокију" повећао цену струје без одобрења, на што му је он одговорио да то нико није требало да то одобри.

Мравак је рекао да, пошто су цене већ подигнуте, једино што може да учини за "Диоки" јесте да да попуст као што је онај који је ИНА давала ХЕП-у код купопвине гаса, са чим се Санадер сложио.

До сада су против Санадера подигнуте оптужнице у случају провизије добијене од Хипо банке, што је окарактерисано и као ратно профитерство, као и узимање мита од мађарске компаније Мол како би преузели управљачка права у компанији ИНА, за шта се Санадеру суди по сједињеним оптужницама.

Против Санадера је подигнута и оптужница за "исисавања пара" из државних предузећа преко агенције "Фими медија" за шта је такође суђење у току.

Кратко време против Санадера је била подигнута и оптужница у случају ХЕП-ТЛМ која је убрзо повучена. Санадер је у том случају био оптужен с Јежићем и Мравком.

Санадер би могао да "заради" и пету оптужницу ако се покаже да је умешан у аферу продаје пословне зграде у власништву месара Стјепана Фиолића влади по два пута вишој цени, при чему је држава оштећена за 30 милиона куна (четири милиона евра).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво