Читај ми!

Македонија против џихада

Македонска полиција ухапсила 20 радикалних исламиста осумњичених за петоструко убиство код Скопља. Ухапшени су Албанци из Арачинова и још неколико места у околини македонске престонице.

18.05 - У току саслушање ухапшених. Током претреса заплењено оружје, разна војна опрема и пропагандни материјал Ослободилачке војске Косова.

14.42 - Осим ухапшених у Арачинову и селима око Скопља, једна жена је ухапшена и у хотелу у кумановском селу Липково.

14.20 - Полиција ухапсила више од 20 особа повезаних са петоструким убиством. Ухапшени су припадници група радикалних исламиста.

14.17 - Македонска полиција у албанским селима у околини Скопља ухапсила 12 особа. Македонски специјалци и даље патролирају Арачиновом.

Македонска полиција ухапсила је 20 радикалних исламиста осумњичених да су одговорни за петоструко убиство средином априла код Скопља. Ухапшени су ратовали на страни талибана у Авганистану и Пакистану, каже министарка унутрашњих послова Гордана Јанкуловска. 

Акција македонских специјалаца почела је рано јутрос хапшењима у Арачинову, Јаја Паши и Шуткиму, као и у кумановском селу Липково, где је у локалном хотелу ухапшена, за сада, неидентификована жена.

У акцији названој "Монструм" учествовало је око 800 полицајаца. Јанкуловска је, такође, рекла да је код ухапшених пронађено оружје, али да ће тек после анализа стручњака бити познато да ли је коришћено у петоструком убиству.

Према полицијским изворима, приликом претреса 26 објеката у селу Арачиново и скопским насељима Шуто оризари, Чаир и Ченто, пронађена је аутоматска пушка, четири пиштоља, бомба, осам метака за црну стрелу, шест тромблонских граната, шест оквира за аутоматску пушку, десет маскирних униформи, седам тактичких прслука, три фантомке и три радио везе.

Пронађено је и једно возило, око 10.000 евра, мобилни телефони и картице за њих.

Објашњавајући мотиве злочина, македонска министарка је рекла да је ова група радикалних исламиста насумице изабрала жртве у намери да унесе страх и несигурност међу грађане Македоније и, самим тим, подигне међунационалне тензије.

Како је навела, није искључено ни да је мотив за убиства освета због македонског учествовања у мировној мисији у Авганистану.

Јанкуловска је, на данашњој прес конфренцији у Скопљу, такође рекла да ће против оптужених МУП Македоније поднети кривичне пријаве за тероризам.

Тела петорице Македонаца пронађена су 12. априла увече, код Железарских језера, у близини места Смиљковци, недалеко од Скопља.

Локални пецароши су тела пронашли око 20.45, два и по сата пошто су становници кућа, које се налазе у близини, чули пуцње. Четири тела била су поређана једно до другог, што је полицију навело на закључак да је реч о ликвидацији.

Убијени су Филип Славковски, Александар Наћевски, Цветанчо Ацевски и Киро Тричковски. Пети убијени је Борче Стефковски, чије је тело пронађено стотинак метара даље.

Обдукција је показала да је на жртве пуцано из три различите врсте оружја и из три различита угла. Хици су испаљени из пиштоља и аутоматских пушака, највероватније "калашњикова".

Убице су, затим, са места догађаја побегле тамно-црвеним "опелом", који су оставили у грмљу десетак километара од места злочина.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво