Читај ми!

Помен жртвама у Доњој Градини

У спомен-парку Доња Градина код Козарске Дубице, одржани су комеморација и парастос жртвама усташког геноцида. Председник РС Милорад Додик и премијер Србије Мирко Цветковић поручили да се злочини и жртве не смеју заборавити.

У Републици Српској обележен је Дан сећања на жртве усташког геноцида над Србима, Ромима, Јеврејима и антифашистима различитих националности, почињеног током Другог светског рата.

У спомен-парку Доња Градина код Козарске Дубице, одржани су комеморација жртвама усташког геноцида и парастос страдалима, којима су присуствовали највиши званичници Републике Српске и председник Владе Србије Мирко Цветковић.

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је, на скупу који се сваке године организује у знак сећања на жртве усташког геноцида, да је српски народ заправо народ мира, и да је у Другом светском рату, управо због своје мирољубивости и наивности, дозволио да му се догоди покољ.

"Никада се за Јасеновац није одговарало на начин на који заслужују страдалници и зато смо додатно понижени, и овде смо данас да рехабилитујемо истину", рекао је Додик.

Председник РС је истакао да је комунистички режим у Југославији минимизирајући жртве српског народа починио саучесништво са злочином.

Према Додиковим речима, српски народ и у ЕУ мора бити прихваћен као народ мира, али и као народ који има право на своју самобитност и своје државе.

"Ми не желимо јаку БиХ, ми кажемо да она може да буде онаква каква је написана у Дејтонском споразуму и све друге акробације које имају за циљ да се БиХ учини јаком а РС слабом не могу да прођу", поручио је Додик.

Додик је рекао да Срби желе да граде заједничку будућност са Бошњацима и Хрватима, али само ако му се не буду наметала решења којима би се поништио Дејтонски споразум.

РС ће, како је истакао, одавати пошту страдалима у свим ратовима, јер жели да буде део цивилизоване заједнице посвећене миру и развоју, и да са другим народима на Балкану живи у миру.

Цветковић: Можемо опстати само уз толеранцију

Премијер Мирко Цветковић поручио је у Доњој Градини, да су народи Балкана упућени једни на друге и да могу опстати само ако међу њима има више толеранције.

"Једино тако нам се прошлост неће враћати као бумеранг. Као људи морамо да праштамо, али не смемо да допустимо грех заборава", рекао је Цветковић.

Места попут стратишта у Доњој Градини, која је била део комплекса концентрационог логора Јасеновац, према Цветковићевим речима, опомињу какву пустош иза себе остављају болесне идеје и упозоравају да се никада не сме одустати од борбе против мржње, зла и насиља.

"Будућност је у рукама оних који се најбоље и најдаље сећају прошлости и због тога наш дуг према невиним жртвама је да не дозволимо да нестану у забораву. Такви злочини, страни разуму и цивилизованом друштву не смеју бити заборављени, нити било које друштво утемељено на моралним нормама сме да допусти да злочинци буду амнестирани", рекао је Цветковић.

Ова и будуће генерације, како је истакао Цветковић, морају знати шта се дешавало у прошлости како се зла коб не би поновила у будућности.

"Ми Балканци имамо много разлога да учимо из сопствене историје и темеље дугорочног мира и стабилности морамо да градимо стрпљиво и пажљиво са са пуно разумевања за своје, али и интересе других", рекао је Цветковић.

Према Цветковићевим речима, једино на тај начин ћемо успети да саградимо модерно друштво на цивилизацијским вредностима, без насиља, зла и злочина.

На гробном пољу "Тополе" у Доњој Градини, званичници РС, Србије и Израела, представници удружења преживелих логораша и борачких организација положили су венце и запалили свеће.

У цркви Светих аспостола Петра и Павла у Козарској Дубици јутрос је служена Света архијерејска литургија поводом обележавања Дана сећања на жртве усташког геноцида.

Литургију и помен невиним жртвама Јасеновца и Доње Градине предводио је владика бањалучки Јефрем, уз саслужење свештеника бањалучке и околних епархија.

Доња Градина представља највеће стратиште у систему концентрационих логора "Јасеновац", који је формиран у августу 1941. године, непосредно након проглашења Независне Државе Хрватске.

"Дан сећања" на жртве усташког геноцида у НДХ обележава се поводом покушаја пробоја две групе од око хиљаду заточеника у Јасеновцу 21. и 22. априла 1945. године, у чему је успело само њих 118.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво