Читај ми!

Нова афера?

Бившем посланику ХДЗ-а Стјепану Фиолићу одређен притвор због сумње да је с Ивом Санадером учествовао у малверзацијама око продаје једне пословне зграде хрватској влади.

Бивши хрватски премијер Иво Санадер умешан је у још једну аферу. Овај пут то је малверзација око продаје једне пословне зграде хрватској влади, због којих је синоћ ухапшен власник ланца месара и бивши посланик ХДЗ-а Стјепан Фиолић, јављају хрватски медији.

Жупанијски суд у Загреб одредио је Фиолићу једномесечни истражни затвор због опасности од утицаја на сведоке.

Канцеларија за сузбијање корупције и организованог криминала терети Фиолића за малверзације приликом продаје пословне зграде у Планинској улици у Загребу, чиме је државни буџет оштећен за 3,52 милиона евра.

Поред Фиолића, Канцеларија за сузбијање корупције је покренула истрагу и против бившег министра регионалног развоја, шумарства и водопривреде Петра Чобанковића, највероватније и против бившег премијера Санадера, као и једног судског вештака, пише загребачки Јутарњи лист.

Уз четворицу осумњичених за злоупотребе положаја и овлашћења и подстицања на злоупотребе, терети се и једно предузеће.

Нису наведени иницијали осумњичених, већ само старост, али је у истражном налогу наведено да је 59-годишњи првоосумњичени склапање штетног уговора о куповини некретнине бранио на ужем кабинету владе.

Медији незванично сазнају да је Чобанковић већ био на испитивању, као и да је за тај случај теретио Санадера против кога се води већ неколико поступака због корупције.

Истрага није покренута?

Санадерова адвокатица Јадранка Слоковић рекла је да њен клијент није био на испитивању због тог случаја и да не зна да је против њега покренута истрага.

Како наводе медији, Санадер и Фиолић су се договорили да ће влада одобрити куповину некретнине у власништву две компаније по цени знатно већој од тржишне, како би једној од њих прибавили знатну материјалну корист.

Затим су од Чобанковића затражили да његово министарство обави припреме на основу којих би влада купила некретнину за потребе тог министарства по цени знатно већој од тржишне.

Фиолић је од сталног судског вештака за градитељство затражио да у елаборату о процени наведе да је вредност некретнине знатно већа од стварне.

На основу процене и према упутствима Санадера, Чобанковић је путем стручних служби припремио предлог владе о куповини некретнине финансијским лизингом и закључивању уговора с компанијом у износу од осам милиона евра.

Канцеларија тврди да је Чобанковић знао да је износ којим би се купила некретнина знатно већи од њене стварне вредности, а о томе је обавестио Санадера који је на ужем кабинету владе образложио да је склапање таквог уговора корисно за Министарство регионалног развоја. Након тога је влада у априлу 2009. одобрила склапање уговора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво