Читај ми!

Македонија у жалости

Сахрањена петорица убијених. Полиција у Македонији у пуној приправности после убиства које је подигло међунационалне тензије до тачке усијања. Испитано више од 50 особа. Мештани уклонили барикаде код Радишана.

14.02 - Петоструко убиство у Македонији извело више особа. Пронађене три врсте чаура, рекла македонска министарка полиције Гордана Јанкуловска. Сва петорица убијена хицима испаљеним из непосредне близине.

Македонска полиција ангажовала је све снаге како би што пре открила починиоце петоструког убиства у околини Скопља и умирила страсти које прете да међуетничке односе о овој држави доведу до тачке усијања.

На локалном гробљу у скопском насељу Радишани сахрањени су Александар Накјевски, Цветанчо Ацевски и Филип Славковски, тројица од петорице убијених, чија су тела нађена код Смиљковског језера у близини главног града Македоније.

Четврта жртва Кире Тричевски сахрањен је на месном гробљу у суседном насељу. Четворица убијених младића старости су од 18 до 22 године, док је 45-годишњи Борче Стевковски сахрањен у родном селу Трешево.

Скопска општина Бутел, у чијем је саставу насеље Радишани, прогласила је дан жалости.

На обдукцији петорице убијених било је ангажовано 10 патолога, који су окончали први део истраге.

Широка истрага, од које у доброј мери зависи стабилност Македоније, међутим, тапка у месту, пошто је министарка унутрашњих послова Гордана Јанкуловска, саопштила само да су петорица Македонаца убијена хицима из ватреног оружја, испаљеним из непосредне близине, као и да је злочин починило више особа.

Обдукција је показала да је на жртве пуцано из три различите врсте оружја и из три различита угла.

Гордана Јанкуловска је рекла да се анализирају све информације и да су све опције могуће. "Није искључено да си извршиоци убиства ван земље", навела је македонска министарка, преноси Утрински весник.

"Не бих желела да спекулишем. Има много варијанти, али изношење информација у јавност би ишло у прилог извршиоцима. Разматрамо све опције. Службе суседних земаља су спремне да сарађују", рекла је Јанкуловска.

Она је такође нагласила да се идентитет починилаца хладнокрвних убистава још не може утврдити и због тога апеловала на уздржаност и престанак спекулација о етничкој припадности убица.

Јанкуловска је уједно упутила и поруку убицама да не могу избећи правду и замолила грађане да окупљања поводом Ускрса не искоришћавају за ескалацију нереда.

Од данас македонски МУП има отворену посебну телефонску линију 199 за пријављивање свих информација у вези с овим случајем, а службе у суседним државама су у контакту са македонским властима у циљу откривања починилаца убистава.

Јанкуловска је рекла да је у току јучерашњег дана и данас направљена анализа на основу података о путничким возилима која би могла бити повезана са овим случајем.

Улаз у Радишане полиција контролише на два контролна пункта, а мештани су уклонили свој пункт који су поставили током претходне ноћи, како би што више људи могло да дође на сахрану убијених.

Младићи који су поставили барикаду, углавном вршњаци и познаници четворице убијених матураната, верују да су петорица људи убијена у знак одмазде због недавног убиства двојице Албанаца.

Група од неколико десетина младих Македонаца је у петак покушала да на силу уђе у суседно, чисто албанско, село Љуботен, али је полиција спречила озбиљније инциденте и привела десетак особа. Том приликом, полупана су стакла на неколико албанских кућа, а каменовано је неколико аутомобила и аутобуса.

Полиција, међутим, нема никаквих индиција којим би се потврдиле тврдње становника Радишана, јер је још увек у току анализа чаура и осталих доказа пронађених на месту злочина. У вези са убиствима у МУП је на испитивање позвао 50 особа.

Албански политичари кажу да албанска заједница није угрожена и да треба сачекати крај истраге. Ипак, не верују да су починиоци Албанци.

"Има људи који упиру прстом у једну или другу заједницу", каже Сафет Назири из Демократске уније за интеграцију, који не верује да убиство има етничку основу.

МУП је потврдио да су тела петорице убијених, у четвртак око 22.30, пронашли риболовци у близини вештачког језера код села Смиљковци.

На месту убиства било је чаура, крви, а на телима убијених прострелних рана, али оружје није нађено. Четворица младића су пронађена поред земљаног пута, а мушкарац стотинак метара даље.

Убијени су Александар Наћевски, Цветанчо Ацевски, Кире Тричковски и Филип Славковски, који су се спремали за прославу матуре, као и 45-годишњи Борче Стевковски, који није био у њиховом друштву, већ је сам око 17 сати дошао на језеро на пецање.

За сада нема никаквих индиција о могућим мотивима тог злочина, али полиција апелује на грађане да остану мирни како се не би подизале међунационалне тeнзије.

Становници села Радишане, одакле су четворица од петорице убијених, верују да су починиоци убиства Албанци, иако нема апсолутно никаквих индиција да су њихове претпоставке тачне.

"Чинимо све да разјаснимо околности под којима је почињено ово убиство, у којем је пет особа, највероватно без икаквог разлога, изгубило живот. Позивамо да се смире страсти и да се сензационалистичким информацијама не доприноси даљем подгревању тензија", рекла раније министарка полиције Гордана Јанкуловска.

МУП Македоније формирао је Оперативни штаб чији је задатак да координира рад на расветљавању свирепог убиства.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи