Читај ми!

Додик најавио тужбу против Инцка

Милорад Додик планира да поднесе кривичну пријаву у Аустрији против високог представника међународне заједнице Валентина Инцка, када му истекне мандат у БиХ. Отворено Представништво РС у Аустрији.

Председник Републике Српске (РС) Милорад Додик оценио је да су напори међународне заједнице да централизује Босну и Херцеговину (БиХ) доживели неуспех и да, ако се унутар земље не договоре народи, она прети да се распадне, што не би требало да буде трагедија.

Додик је у интервјуу бечком дневнику Пресe рекао да планира подношење кривичне пријаве против високог представника Валентина Инцка у Аустриjи, када му истекне мандат у БиХ.

Централна влада БиХ, према његовом мишљењу, сме да има само мало овлашћења и то не у спољној политици.

"Међународна заједница се превише бринула о централизацији земље и то је доживело неуспех. Уколико ми унутар Босне не будемо пронашли решење, прети опасност да се она распадне у делове и то не би требало да буде трагедија", рекао је Додик.

Валентин Инцко, већ је одавно требало да се "врати кући", нагласио је Додик..

"Надам се да му је код куће лепше него у Босни. Не верујем да је он лош човек, али је лош високи представник. Он је наметао законе", рекао је је Додик и додао да планира подношење тужбе против Инцка у Аустрији, када му истекне мандат.

Упитан пред којим судовима поднети тужбу против међународних представника, Додик је објаснио да се тиме баве адвокати.

"Документујемо детаљно свако кршење. Оно што су радили високи представници је у супротности с Дејтоном. Они су смењивали демократски изабране представнике, а за то нису имали овлашћења", сматра председник РС.

Додик је рекао да су високи представници сами измислили та посебна овлашћења на која се позивају. "Решења морају бити пронађена унутар БиХ уз учешће свих народа и не треба наметати решења споља", поручио је он.

Председник Републике Српске је истакао да је канцеларија високог представника требало већ одавно да буде затворена, јер БиХ није потребан високи представник.

"Највећи допринос Педи Ешдауна био је да докаже да БиХ не може да функционише. Због тога је он морао да примени силу и наметне законе, али за то није имао овлашћења. Он је био шпекулант", рекао је Додик.

Представништво РС у Бечу

Говорећи о представништву РС, које је у четвртак отворено у Бечу, Додик је истакао да РС није задовољна како њене интересе заступају дипломатски представници БиХ у иностранство, јер је једно време дипломатска мрежа маргинализовала српски народ.

Он је додао да представништво РС није никаква амбасада, већ само привредно и културно представништво.

Додик је рекао да намерава да отвара "онолико представништава у Европи, колико има и држава", а на опаску да то кошта пуно, одговорио је да "достојанство нема цену".

"Запад је Србима у последње две деценије нанео неправду. Они су нас безразложно сатанизовали и даље нас понижавају, како Србију, тако и РС", сматра председник РС.

"Не ради се само о северу, већ о читавом Косову. Западне силе су признале Косово да би понизиле Србију", рекао је Додик и додао да је међународна заједница применила исте "приче" о сукобљавању народа и немогућности заједничког живота као на Косову и у Босни, али да, за разлику од српске покрајине, у Босни морају да ћуте и даље живе заједно.

Додик је истакао да РС не подржава независност Косова и да је главни град за Србе у Босни Београд.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво